Üniversiteden bir ekip iki sene boyunca büyük bir gizlilikle kapalı kapılar ardında GDO’lu besinlerin etkileri üzerine bir araştırma yürüttü. 200 fare ile yapılan araştırmalarda, farelerin bir grubu GDO’lu mısır ile diğer bölümü ise genetiği ile oynanmamış gıdalarla beslendi.
13 ay sonra etkisi görüldü
Deneye başlandıktan 13 ay sonra GDO’lu gıdalarla beslenen farelerin vücutlarında ciddi sağlık sorunları görülmeye başlandı. Dişi farelerin memelerinde vücut ağırlıklarının yüzde 25’i oranında tümörler oluştuğu gözlemlendi.
Erkek farelerin ise ağırlıklı olarak karaciğer ve böbreklerinde anormallikler saptandı. Bilim insanları araştırmaya aynı şekilde devam ettirdiklerinde bu semptomların daha da ağırlaştığı görüldü.
Araştırmanın 24’üncü ayına gelindiğinde, GDO’lu gıdalarla beslenen dişi farelerin yüzde 50 ila yüzde 80’inin tümörden etkilendiği görülürken bu oran GDO’suz gıdalarla beslenenlerde yüzde 30’ta kaldı. Ayrıca GDO’lu gıdalarla beslenen farelerde kanserli hücrelerin daha hızlı yayıldığı saptandı.
20 kat hızlı ilerliyor
GDO’lu gıdalara maruz kalan erkek farelerde, GDO’suz gıdaları tüketen hemcinslerine oranla kanserin 20 kat daha hızlı ilerlediği görüldü.
Dişi farelerde ise GDO’lu gıdalara maruz kalanlarde kanserin, diğerlerine oranla üç kat hızlı yayıldığı saptandı. Kemirgenlerde bir sene insanlarda yaklaşık 40 seneye eşit.