Artık, genç yaşlı herkesin yaşayabildiği bir sorun kalp çarpıntısı. Özellikle stresli dönemlerde sık görülüyor. Kalp çarpıntılarını ne zaman ciddiye almak gerekir? Kalp çarpıntısı kalp rahatsızlığı işareti olabilir mi? Kalp çarpıntısı için doktora gitmek gerekir mi? Sorunlarınızın yanıtı pudra.com'da...
Dr. Hasan İnsel, Kardiyolog Dr. Demet Erciyes ile kalp çarpıntısı konusunu konuşmuş. İşte, Dr. Demet Erciyes'in ''kalp çarpıntısı'' hakkında anlattıkları:
Çarpıntınız varsa doktora görünün
Hemen herkes hayatının bir döneminde çarpıntıdan yakınmıştır. Çoğu kişi çarpıntıyı ilk olduğunda biraz yadirgar, sonra tanıdıklarına anlatır, aldığı cevap hemen her zaman aynıdır: “Aman boş ver bana her gün kaç kere oluyor” cevabını alır çoğunlukla… Kısa süre içinde buna alışır ve önemsemez. Çoğu zaman da bu çarpıntı yani aritmi önemli değildir ama bazen de bunun altında ciddi sebepler yatabilir. Bu nedenle her çarpıntının önemli olup olmadığına doktor karar vermelidir.
Çarpıntı kalp hastalığı işareti olabilir!
Normal bir erişkinde kalp atım sayısı istirahatte dakikada 60-90 arasındadır. Ancak 40’ın altına inmedikten ve 100'ün üzerine çıkmadıktan sonra sorun yoktur. İstirahatteki kalp atım sayısı şahsın antrenmanlı olup olmamasıyla yakın ilgilidir. Ağır spor yapanlarda istirahatteki kalp atım hızı yavaştır.
İstirahatte ya da hafif bir eforda çarpıntıdan yakınan hasta karşısında akla ilk gelen tabii ki organik kalp hastalıklarıdır. Kalp yetmezliği, kalp kapakçıklarındaki sorunlar, kalp kasının çeşitli hastalıkları, doğuştan olan kalp anomalileri, kalbin elektrik sistemi ile ilgili bazı sorunları vb. Organik kalp hastalıklarının çoğu zaman ilk bulgusu çarpıntıdır. Çarpıntıdan yakınan her hastada altta organik bir kalp hastalığı olup olmadığı araştırılmalıdır.
Çarpıntı yapan diğer nedenler…
Kalp dışında da çarpıntı yapan pek çok neden vardır:
- Kansızlık bir çarpıntı nedenidir.
- Çarpıntıya neden olan ve sıkça görülen bir başka neden tiroid bezinin fazla çalışması yani hipertiroididir. Hipertiroidide çarpıntının yanında aşırı terleme, yemeye rağmen zayıflama, gözlerde dışarı doğru fırlama, ellerde titreme, aşırı sinir gibi başka bulgular da mevcuttur.
- Bunların yanında daha seyrek olarak görülen başka organik nedene bağlı çarpıntılar da vardır ama en sık görülen nedenlerden biri üzüntü, sıkıntı ve strese bağlı çarpıntılardır.
- Aşırı çay, kahve, sigara içimi de çarpıntıya neden olur. Bu nedenle hastayı muayene ederken hiç değilse son yarım saatte çay, kahve veya sigara içmemiş olmasına dikkat etmek gerekir.
Kalpteki ritm bozuklukları
Bazı kişiler kalpteki düzensiz çalışmayı çarpıntı gibi hissederler. Kalpteki ritim bozukluklarının pek çok çeşidi vardır. Organik nedene bağlı olanı olmayanı olduğu gibi tedavi gerektiren ya da gerektirmeyeni vardır. Tabii ki bu konuda karar gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra doktor tarafından verilir.
Hekimlerin en büyük yardımcısı 24 saat EKG kaydı yapan ritim holteri dediğimiz alettir. Bu sayede kalpte olan ancak muayene ve EKG de yakalanamayan gelip geçiçi ritim bozukluklarını tespit etmek mümkün olmaktadır.