Karpal Tünel Sendromu median sinir üzerindeki bantın kalınlaşması ve tekrarlayıcı hareketlerin kombinasyonu neticesinde bilekte sinirin enflamasyonu sonucu ortaya çıkıyor. Özellikle 40-60 yaşlarındaki kadınlarda; piyanist, kuaför, bilgisayar operatörü, bankacı, dişçi, heykeltıraş, ev hanımı gibi ellerini aşırı kullanan meslek gruplarında yer alan kişilerde sıklıkla izleniyor.
Karpal Tünel Sendromu, tüm meslek grupları ile bağlantılı hastalıklar ve yaralanmalar içerisinde, iş gücü kaybına en fazla yol açan rahatsızlıklardan biri.
Karpal Tünel Sendromu hastalığının belirtileri
- Ellerde ve bileklerde uyuşukluk, yanıcı bir ağrı veya karıncalanma
- Şikayetlerin özellikle geceleri daha belirgin olması
- Nesneleri düşürmeden elle tutmakta güçlük çekmek
- Bilgisayar klavyesi ya da faresini kullanmak gibi tekrarlayıcı el hareketlerini tekrarlarken oluşan ağrı
Hamilelik, şeker hastalığı, tiroit hastalıkları, menopoz, bilekte kırılan yada yerinden kayan kemikler ve aşırı şişmanlık Karpal Tünel Sendromu'nun görülme sıklığını arttırıyor. Eller ile cisimlerin sık ve şiddetli şekilde tutulması, bileğin bükülmesi ve artrit de benzer şekilde görülme oranlarını artırıyor.
Karpal Tünel Sendromu'nda şikayetlerin ilk ortaya çıkmasının ardından tedavi için zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak son derece önemli. Bu anlamda, doktora başvurmak için ağrının aşırı artmasını, tahammül sınırlarını aşmasını beklememek gerekiyor.
Karpal Tünel Sendromu için geleneksel tedavi yöntemleri
Cerrahi dışı konservatif tedavinin asıl amacı medyan sinir üzerinde tekrarlayan yaralanmaları bitirmek ya da azaltmaktır.
- Sinir üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak için bir bileklik ile bilek hareketleri kısıtlanabilir.
- Bu işe yaramaz ise ödemi azaltmak için enflamasyon giderici ilaçlar yazılabilir.
- Bileğe kortizon enjeksiyonları yapılabilir.
- Ağrıları azaltmaya yönelik birtakım özel el ve bilek egzersizleri önerilir.
Hastalar istirahat, rehabilitasyon, veya diğer cerrahi dışı tedaviler ile ağrılarından kurtulamaz iseler median sinir üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak için farklı cerrahi teknikler uygulanabilir.
En sık uygulanan teknik, karpal tünel serbestleştirilmesi adı verilen ve açık ya da endoskopik yöntemler ile uygulanabilen yöntem. Açık cerrahide bilek bölgesine bir kesi yapılarak median sinir üzerine bası oluşturan bant kesilerek sinir serbestleştiriliyor. Endoskopik yöntemde ise daha ufak bir kesi yapılarak bir minyatür kamera ile tünel görüntüleniyor ve bant kesiliyor.
İlgili haberlerimiz:
Karpal Tünel Sendromu'ndan korunma yolları
El-bilek hastalığı Karpal Tünel Sendromu'ndan korunmak için ev hanımlarından ofis çalışanlarına kadar herkesin dikkat etmesi gerekenler Pudra.com'da!
El ve ayaklarda karıncalanma neden olur?
El ve ayakta karıncalanma ve uyuşukluk hangi hastalıkların işareti olabilir? Karıncalanma sorunu olanlar hangi doktora gitmeli? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıklıyor.
Boyun ağrısı neden olur?
Boyun ağrısının nedenleri çeşitli... Trafik kazaları, kireçlenme, kas zedelenmeleri, boyun fıtığı, romatizmal hastalıklar boyun ağrısına neden olabilir.