Araştırma günde 500 gram yoğurt yiyen gönüllüler üç ay boyunca takip edilerek gerçekleşti. Bazıları yoğurda zeytinyağı ekledi. Diğerleri kolza yağı, domuz yağı veya tereyağ ekledi. Yoğurda zeytinyağını ekleyen grubun daha az kalori aldığı gözlemlendi. Bu grubun yapılan kan testlerinde serotonin seviyelerinin yüksek oloduğu ortaya çıktı. Bu insan tok hissettiren bir tür tokluk hormonu.
Viyana Üniversitesi ve Münih Teknik Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmada zeytinyağının aromasının tok hissettirdiği ve bir kişinin günde yaklaşık 200 kalori almasını engellediği kaydedildi.
Bilim insanları iştah baskılama özelliği olan zeytinyağı, domuz yağı, tereyağ ve kolza yağını denedi. Alman ve Avusturalyalı uzmanlar katılımcılardan normal beslenmelerinin yanında yarım kilo yoğurda bu yağdan birini ekleyerek yemelerini istedi. Üç ay sonra yoğurt ekleyen grubun daha fazla tok hissettikleri keşfedildi. Prof. Peter Schieberle araştırma boyunca zeytinyağlı yoğurt yiyen katılımcılarda bir kilo alma durumuna rastlamadıklarını söyledi.
Schieberle kolza yağı ile zeytinyağının yağ asidi açısından benzer olmasına rağmen zeytinyağının daha fazla tokluk duygusu vermesinin altında onun kokusu yattığını belirtti. Araştırmada zeytinyağlı yoğurt yiyen grubun diğer gruplara göre 176 kalori daha az aldığı belirtildi.
Bu çalışma ileride daha az kilo aldıracak gıdaların üretilmesi açısından yararlı olduğu ifade edildi.