Batıda farkındalığın babası olarak kabul edilen Zen Budist Üstad Thich Nhat Hanh hem dengede kalabilmemiz hem de işimizi iyi bir dünyanın parçası olarak görebilmemiz için bir liste hazırladı.
Dünya çapındaki yüzbinlerce takipçisi tarafından Thay olarak da tanınan üstad; farkındalık prensiplerini uygulamanın, ne iş yaptığımızdan bağımsız olarak herkese uygun olduğunu söylüyor. "İş" adlı kitabında: "Durmanın, gerginliği atmanın, sevgi içeren bir üslup kullanmanın, derin dinlemenin ve bu tecrübeleri etrafınızdaki diğer insanlarla paylaşmanın çalışırken aldığınız keyif ve şirketinizin kültürü üzerinde büyük etkileri var." diyor.
"Şiddetli duygularımızla başa çıkabilmeyi ve işyerimizde iyi ilişkiler kurmayı bilirsek, iyi iletişim kurabilir, stresi azaltabilir ve işimizi çok daha iyi yapabiliriz." diyor ve şöyle devam ediyor: "Bu sadece kendimiz için değil birlikte çalıştığımız kişiler, sevdiklerimiz, ailemiz ve tüm toplumumuz için de büyük bir kazanç."
Farkındalık, tüm dikkatimizi yaşadığımız ana odaklama sanatı ve kendi nefesimiz üzerindeki farkındalığımız ile başlıyor. Bu, çalışma hayatımızı geçmişte takılıp kalmadan ve gelecek hakkında kaygılanmadan tecrübe edebilmemizi sağlıyor.
Thay, kitabında şöyle diyor: "Gelecek sadece tek bir maddeden oluşur, o da içinde bulunduğumuz andır. İçinde olduğunuz an ile ilgilenirseniz iyi bir gelecek için yapılması gereken her şeyi yapabilirsiniz."
Vietnam Savaşını bitirmeye yönelik çabalarından dolayı Martin Luther King tarafından Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen, 89 yaşındaki Vietnam'lı keşiş, Batılı toplumların saplantısı olan işyerinde rekabet kültürüne eleştirel yaklaşıyor. İşyerindeki rekabeti, kendimize değer verme dürtüsünün tetiklediğini söylüyor. Çünkü kendimizi diğer insanlardan ve çevremizdekilerden daha üstün görüyoruz.
Ne pahasına olursa olsun başarılı olma yaklaşımının açgözlü ekonomik sistemimizi beslediğine ve bunun da iklim değişikliğine yol açtığına ve bio çeşitliliği, ekosistemleri yok ettiğine inanıyor.
Bu konudaki düşüncelerini şöyle ifade ediyor: "En iyi ve en üstte olmak için uğraşanlar, oraya ulaşmak için çok çalışmak zorundalar ve bu süreçte çok zarar görüyorlar. En tepeye ulaştıklarında da orda kalmak için uğraşmaya devam ediyor ve genellikle inanılmaz bir stres içinde yaşıyorlar. Ve sonunda bu baskı altında bitkin düşüyorlar. Eğer böyle yaşamaya devam edersek sadece kendi kendimizi yok etmeye doğru değil, gezegenimizi de yok etmeye doğru gideceğiz."
Thay şöhret, zenginlik ve rekabet üstünde olan odağımızı Budizm'in üç temel gücüne çevirmemiz gerektiğini söylüyor: Anlamak, sevgi ve bırakmak.
"Önce kendi içimizde armoni, sevgi ve mutluluğu sağlamadan işimize yararlı olamayız."
Thay'in işyerine Farkındalık Prensiplerini uygulamak için önerdiği 15 pratik adım şöyle...
1- Güne 10 dakika meditasyonla başlayın.2- Evinizde oturup kahvaltınızın tadını çıkarabilmek için kendinize zaman ayırın.
3- Her gün hayatta olduğunuz ve yeni bir 24 saatiniz olduğu için duyduğunuz minneti kendinize hatırlatın.
4- Zamanınızı "kendi zamanım" ve "iş" olarak ayırmamaya çalışın. Eğer vücudunuzda ve zihninizde olanlarla bağlantıda olur ve yaşadığınız anda kalırsanız tüm zaman sizin kendi zamanınız olabilir. İşinizde geçirdiğiniz zamanın başka bir yerde geçirdiğiniz zamandan daha az keyifli olması için hiçbir sebep yok.
5- İşinize veya randevularınıza gidip gelirken telefon görüşmeleri yapma dürtünüzü yenin. Bu zamanı sadece kendinizle, doğayla ve etrafınızdaki dünya ile olabilmek için kullanın.
6- İşyerinizde rahatlamak, durmak ve dinlenmek için bir nefes alanı oluşturun. Vücudunuza geri gelmek ve düşüncelerinizi yaşadığınız ana geri getirmek için düzenli nefes molaları verin.
7- Öğle yemeğinde sadece yemeğinizi yiyin, korku ve endişelerinizi değil. Yemeğinizi ofisinizde yemeyin. Çevrenizi değiştirin. Bir yürüyüş yapın.
8- Çay içmeyi bir ritüele dönüştürün. İşinizi bırakın ve çayınızın derinliklerine bakın. Onu hazırlamak için yapılanları düşünün: bulutlar, yağmur, çay bahçeleri ve çayı toplayan işçiler...
9- Bir görüşmeye gitmeden önce çok dingin, farkında ve yetenekli birinin yanınızda olduğunu hayal edin. Sakin ve dingin kalabilmek için o kişiye sığının.
10- Sinir veya rahatsızlık hissettiğinizde hemen bir şeyler yapmaktan veya bir şeyler söylemekten kaçının. Sakinleşene kadar nefesinize geri dönün, aldığınız ve verdiğiniz nefesi takip edin.
11- Patronunuza, üstlerinize, iş arkadaşlarınıza ve altlarınıza düşmanlarınız olarak değil müttefikleriniz olarak bakmaya çalışın. Beraber ve yardımlaşarak çalışmanın tek başına çalışmaktan daha büyük bir keyif ve memnuniyet getireceğini anlayın.
12- İş arkadaşlarınıza pozitif özellikleri için duyduğunuz minnet ve takdirleri düzenli olarak iletin. Bu, bütün iş çevrenizi herkes için daha ahenkli ve keyifli hale getirecektir.
13- Evinize dönmeden önce rahatlamaya ve kendinize gelmeye çalışın, böylece içinizdeki rahatsızlığı ve negatif enerjiyi evinize taşımamış olursunuz.
14- Evinize geldiğinizde ev işlerine başlamadan önce rahatlamak ve kendinize gelmek için kendinize biraz zaman tanıyın. Bir anda tek bir şey yapın ve ona bütün dikkatinizi verin.
15- Günün sonunda o gün başınıza gelen güzel şeyleri bir günlükte tutun. Neşe ve minnet tohumlarınızı düzenli olarak sulayın ki büyüyebilsinler.
Kaynak: Huffingtonpost.com
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
İçinizdeki huzuru bulmanızı sağlayacak öneriler
Elephant Journal yazarı Chris Grosso Thich Nhat Hanh öğretilerinin hayatını nasıl değiştirdiğini anlattığı yazısı Pudra.com'da.
2016'da hayata pozitif bakmak isteyenlere öneriler
Yeni yıla pozitif bir başlangıç yapmak için 30 günde nasıl kendinizi yenileyebilirsiniz? Kişisel Dönüşüm Eğitmeni Banu Kalaycı yazdı.
Yaşam motivasyonunu artırmanın 10 yolu
Kendinizi isteksiz hissediyorsanız, hemen harekete geçmenin zamanı! Motivasyonunuzu artıracak önerileri Pudra.com yazdı.
İşyerinde mutlu olabilmek için 7 öneri
Günümüzün çoğunu geçirdiğimiz işyerimizde mutlu olmamız oldukça önemli. Yüksek motivasyonlu ve mutlu bir çalışma hayatı için 7 öneri...