Kuvad sendromu ne kadar sıklıkta görülüyor?
Yapılan çalışmalar kuvad sendromunun yaygınlığının yüzde 11-65 arasında olduğu sonucunu veriyor. Kişilerin yaşamlarını etkilemeyecek düzeydeki belirtiler de dahil edildiğinde oran daha da yükselirken, ortaya çıkan veriler durumun hiç de ender olmadığını gösteriyor. Belirtiler en çok gebeliğin son 3, özellikle son 1 ayında daha sık görülüyor. Örnek olarak, 267 baba adayı üzerinde yapılan bir çalışma, yüzde 22’sinin eşlerinin gebelikleri sırasında mide ve bağırsaklarla ilgili (gastrointestinal) yakınmalara tıbbi yardım aradıklarını saptamış. Bu araştırmalara göre gebeliğin 6 ay öncesinde ve doğumun 6 ay sonrasında baba adaylarında bu yakınmaların hiçbirinin bulunmadığını tespit edilmiş. (Hamilelikte baba psikolojisi başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)Kuvad sendromu kimlerde görülüyor?
Yapılan çalışmaların sonucunda kuvad sendromuna daha sık yakalanma riskine sahip grup şu özellikleri taşıyor: Kaygılı bir yapıya sahip, siyah ırka mensup ve sosyo-ekonomik durumu düşük baba adayları. Kuvad sendromunun altında yatan diğer toplumsal ve duygusal nedenler incelendiğinde ise, baba adayının küçük yaşta babası tarafından terk edilmiş olması, plan dışı gebelik, düşük eğitim düzeyi, ekonomik güvence eksikliği, etnik-dinsel kimlik ve evlilikte geçimsizlik gibi faktörler görülüyor. Ayrıca annelerine çok bağlı ve ilk cinsel ilişkilerini 18 yaşından sonra yaşamış erkeklerde de kuvad sendromunun görülme olasılığı yüksek.Kuvad sendromu nasıl belirtiler gösteriyor?
Baba adayları üzerindeki kuvad semptomları hamileliğin yaklaşık 3. ayından itibaren herhangi bir zamanda ortaya çıkabiliyor. Çok nadir olarak belirtiler, baba adayı eşinin gebe olduğunu fark etmeden önce ortaya çıkıyor. Semptomlar, başlangıçtan itibaren giderek düşme eğilimi gösteriyor ancak genellikle son 3 ayda, doğumdan hemen önce veya doğum sırasında ikinci bir yükselişe uğrayabiliyor. Olguların yaklaşık üçte biri oranındaki belirtiler, doğum sancıları başlamadan ortadan kalkıyor. Fakat bazen tam bitti sanıldığı sırada belirtiler tekrarlayabiliyor. Diğer üçte birinde, bebek doğar doğmaz semptomsuz hale gelirken, geri kalanlardaysa belirtiler birkaç gün daha sürebiliyor. Ayrıca kuvad sendromunun fiziksel belirtilerine kaygı da eşlik ediyor. (Baba olmak nasıl öğrenilir? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
Kuvad sendromu babayı nasıl etkiliyor?
Sendromun en sık görülen belirtileri gastrointestinal bozukluklar başta geliyor. Bunlar iştahsızlık, diş ağrısı, bulantı ve kusma (bilhassa sabah kusmaları), hazımsızlık, tanımlanamayan karın ağrısı, kabızlık veya ishal olarak görülüyor. Depresyon, gerginlik, uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk, zayıf düşme ve baş ağrıları gibi belirtiler ise psikiyatrik semptomlar olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca zaman zaman gebelikteki gibi aşerme ve nadir de olsa karında şişme gibi durumlar da görülebiliyor. Kuvad sendromunun sebepleri, hem psikodinamik hem de biyolojik olarak araştırılsa da ortaya çıkış sebepleri henüz tam anlamıyla aydınlatılabilmiş değil. Uzmanlar tarafından psikodinamik olarak bakıldığında, baba adayının bilinçdışı doğuma imrenme, anne adayıyla özdeşim, babalığa ilişkin karışık duygular yaşama, gizli eşcinsellik, fetüsü rakip olarak algılama gibi etmenler üzerinde de duruluyor.Kuvad sendromu nasıl tedavi ediliyor?
Kuvad sendromuna tutulanların çoğuna tedavi gerekmiyor. Olguların çoğu durum fark edilmeden kendiliğinden geçmeye başlıyor. Ayrıca kuvad sendromu yaşayanların çok azı psikiyatriste yönlendiriliyor. Bu tanıyı alan kişide, kaygıyı azaltmayı hedefleyen yorumlama ve destekleyici psikoterapi ile rahatlama sağlanıyor. Kuvad sendromunun seyri genel olarak iyi şeklinde tanımlanıyor. Gelecek gebeliklerde tekrarlama olasılığı olsa da, buna kesin gözüyle bakmaya gerek yok. Eğer baba adayında eşin bir sonraki gebeliklerinde bu sendroma ait bulgular görülüyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmasında fayda var.
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Bebeklik döneminde baba olmak
Bebeklik döneminde iyi bir baba olmak için neler yapılması gerektiğini Pedagog Sinem Olcay anlatıyor.
Baba olmaya nasıl hazırlanılır?
Baba olmak, sadece çocuğun dünyaya gelmesinde rol alan erkek anlamına mı geliyor? Yoksa baba, birçok sorumluluğu da en az anne kadar taşıması gereken kişi mi? Baba olmakla ilgili tüm süreçleri Uzman Psikolog Şeyda Özdalga anlatıyor...
Hamilelikte riskli 10 durum
Hamileliğiniz sırasında bazı riskli durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle zamanlarda panik olmadan ve vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun. Hamilelikte oluşabilecek riskli durumlar Pudra.com’da.
Hamilelik depresyonu nasıl geçer?
Hamilelik depresyonu birçok anne adayının hamileliğini endişeli geçirmesine ve mutsuz olmasına sebep oluyor. Hamilelik depresyonundan kurtulmanın yolları Pudra.com'da.