Petek bal ve süzme al arasında bir fark var mıdır?
Petek aslında balın kabıdır. Arı, peteği içine bal doldurmak amacıyla üretir ve peteği tüketmez. Her yıl içindeki bal bittikçe peteği yeniden doldurur. Arıcılıkta da petekler atılmaz içindeki bal süzülüp atılır ve petekler ertesi yıl yeniden kullanılır. Ülkemizde yaygın olarak balın petekli olduğunda doğal olacağı algısı mevcuttur. Oysaki petekli ballarda da hile yapılabilir.
Petekli ballar, çiçeklerin nektarı yerine direkt peteğin önüne konmuş şeker şurubundan üretilebilir. Ancak bu ürünler hileli bal olarak nitelendirilir. Bal üretiminde, arıların iş gücünü ve nektar kaybını azaltmak için fabrikalarda üretilen temel petekler, birçok arıcıdan toplanan balmumlarının eritilerek harmanlanması ve makinalarda basılması sonucu elde edilir. Dolayısıyla bu harmanlama sırasında bazı arıcıların hastalıklara karşı kullandıkları ilaç kalıntıları ve pestisitler (zirai ilaçlar), diğer arıcıların petekleri ile karışabilir ve balmumlarında yüksek seviyede kalıntı olabilir.
Bu şekilde kalıntılı balmumlarından üretilen temel peteklerin kullanılmasıyla elde edilen petek balları sağlığa uygun olmaz. Ayrıca temel peteğin yapımı sırasında balmumu içerisine parafin, serezin, reçine ve iç yağı gibi yabancı maddeler katılabilir. Bu şekilde yapılan temel peteklerden üretilen petek balları da yine sağlığa uygun değildir.