Oruç tutmak, maneviyatı güçlendirirken bir yandan da kişiye sayısız fayda sağlıyor. Ancak Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, Ramazan ayını ve oruç tutmayı kilo kaybı için çözüm olarak düşünmenin yanlış olduğunu ifade ediyor.
Kazanç’a göre; Ramazan ayında yemek sayısının ve zamanlarının değişmesi, kişinin normal beslenme ritminin farklılaşması ile birleşerek metabolizmasını yavaşlatıyor. Bu nedenle oruç tutanlar kilo alabiliyor. Bu dönemde amaçlanan biraz dikkat ederek mevcut kiloyu korumak olmalı.” diyerek ramazan ayında diyet yapanları uyarıyor.
Kazanç; “Bir aylık dönemde uygun beslenme prensiplerine bağlı kalmaması durumu kişinin; baş ağrısı, baş dönmesi, dikkatsizlik, unutkanlık, uyuşukluk, sinirlilik, hazımsızlık, şişkinlik, açlık gibi problemler yaşamasına neden olur. Orucun ardından, iftarda iştah açıcı yiyeceklerle donatılmış bir masada yemek yemek cazip gibi görünse de her şeyi kısa sürede yemek oldukça sağlıksız.” ifadeleriyle oruç tutarken kiloyu korumayı kolaylaştıracak sağlıklı önerilerini paylaşıyor.
Sağlıklı beslenerek Ramazan ayını rahat geçirmek mümkün
- Günlük aktiviteleri yerine getirebilmek, gerekli enerjiyi sağlamak için uygun besin alımı ile birlikte ihtiyaç olan şey yeterli uyku olduğundan sahurun ardından rahat uykuya geçebilmek için sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmeli.
- Ramazanda öğünler; sahur ve iftar olarak iki ana öğün, iftarla sahur arasında da ara öğün şeklinde düzenlenmeli.
- Oruç tutulan sürenin yaz aylarında uzun olması nedeniyle günün üçte birlik bölümünde hem uyumak, hem beslenmek, hem de bol bol su içmek gerekli.
- Vücut için ihtiyaç duyulan tüm besin maddelerini almak için, yemekleri tüm temel gıda gruplarını (ekmek ve tahıl, meyve ve sebze, et ve baklagiller, süt ve süt ürünleri) içermeli.
İftar menüsünde dikkat edilecekler
- İftar yemeğine oturulduğunda bütün gün hiçbir şey yenmediği düşüncesi ile davranmamak, aşırı yemek yememek ya da azar azar molalar vererek yemek gerekir.
- Orucu belki mini bir kahvaltı ile açtıktan sonra, biraz ara verip bir süre sonra ana öğüne geçilebilir.
- İftarda tüketilen çorba hem bir miktar sıvı ihtiyacını karşılar hem de mide doygunluğunu artırır.
- Ana öğünde çorbanın üstüne bir miktar etli sebze yemeği veya ızgara et ve zeytinyağlı sebze yemeği ile beraber yoğurt veya ayran tercih edilebilir.
- Börekler, pilavlar, kızartmalar, ağır şerbetli tatlılar yemek sağlıklı olmaz.
Ramazanda kilo almanı nedeni iftarda tüketilen içecekler ve tatlılar
Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, "Ramazan ayında kilo almanın bir numaralı nedeni, iftarda yenilen yiyeceklerden çok, içecek ve tatlılar nedeniyle aşırı tüketilen şekerdir." diyor ve tatlıya gelince durmak gerektiğini söylüyor. Bunun için Kazanç'ın önerileri şöyle:
- Her gece olmamak ve miktarını sınırlamak kaydıyla iftardan sonra tatlı yenebilir.
- İftardan hemen sonra yenilen tatlı; şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim problemlerine, aynı zamanda kan şekeri seviyesinde bir dalgalanmaya neden olur.
- Bu nedenle iftardan 2-3 saat sonra haftada iki gün sütlü ve meyveli hafif tatlıları tercih etmelisiniz.
Ramazanda meyve yemeyi unutmayın ancak porsiyonlarına dikkat edin
Meyve yemeği unutmamalısınız, meyveler, doğal olarak tatlı oldukları için tatlı ihtiyacını da karşılar; vitaminler ve mineraller bakımından zengindir, ayrıca antioksidanlar için mükemmel bir kaynaktır.
Su içmeyi atlamayın!
Oruç tutulan saatler oldukça uzun, onun için yatana kadar belirli aralıklarla mutlaka su içilmesi gerekiyor. Kişiyi oruç tutarken en çok susuzluk zorlayabilir.
Gün içinde susuzluk hissi yaşamamak için:
- Açlık döneminde susuzluğu artıracağından, çok baharatlı veya turşu gibi tuzlu yiyeceklerden, konserve veya işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı.
- Onun yerine su ihtiyacını destekleyen ve serinletici olan daha fazla meyve ve sebze tüketilmeli.
Ramazanda kabızlık ve sindirim şikayetlerini önleme
- Kabızlığı önlemek ve sağlıklı bir bağırsak florası dengesini korumak için düzenli olarak kefir, yoğurt, süt gibi probiyotik ürünleri tüketilebilir.
- İftar ve sahur arasında hafif yemekler ve atıştırmalıklar yiyebilir.
- Yatmadan önce ara öğün yerine geçecek ceviz, peynir ve üzümle hafif ama lezzetli bir öğün oluşturulabilir.
- Süt içebilir veya bir meyve yenebilir.
İlgili haberlerimiz:
Tok tutan besinler
Bazı besinler daha uzun süre tokluk sağlar. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun Yaşasın Hayat Kliniği'nden Uz. Dr Evren Altınel 12 tok tutan besini anlatıyor.
Ramazanda kilo almama yolları ve ramazan diyeti
İşte ramazanda kilo almamak için dikkat etmemiz gerekenler ve sağlıklı ramazan diyet mönü örnekleri…
Ramazan için hafif tarifler
Sağlıklı ve hafif bir Ramazan geçirmek için sürekli neyi, nasıl pişireceğinizi mi düşünüyorsunuz? Sofra dergisi ve Sofra.com.tr Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ Pudra.com için en hafif Ramazan tariflerini veriyor.