Genellikle zayıf yapılı olan ve yemek için değil, "yaşamak için yiyenler" vücudu bir işaret verene kadar yemek yemeği unutabilir. Ancak midesi guruldadığında yemek yemek aklına gelir. Peki midemiz guruldayana kadar beklemek doğru mu? Az ama sık yemek, vücudumuz açlık alarmı vermeden bol ara öğünlü beslenmek gerçekten en doğru beslenme biçimi mi? Metabolizmamızı çalıştırmak için gerçekten 2 saat arayla yemek mi gerekir? Uzmanlar yemekleri mideniz guruldamaya başladıktan, yani gerçekten çok acıktıktan sonra yerseniz daha kolay zayıflayacağımızı söylüyor. Peki ya şimdiye kadar öğrendiklerimiz? Hepsi yalan mıydı? :)
İç Hastalıkları, Obezite ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, bizim için önce mide gurultusu oluşma şeklini açıklıyor:
"Mide boşaldığında onikiparmak bağırsağına gider, oradan da ince bağırsağa geçer. Oniki parmak bağırsağı boşaldığı zaman 'ben artık boşum' der ve motilin hormonu salgılamaya başlar. Motilin de mideyi uyararak 'bana yemek gönder' uyarısında bulunur. Mide de ghrelin hormonu salgılayarak 'biz çok acıktık' der. Ghrelin salgısı da midenin guruldamasına yol açar."
MİDENİZ GURULDAMAYA BAŞLADIĞINDA, METABOLİZMA HIZINIZ ARTIYORMUŞ
Dr. Kaya'nın açıklamalarına göre beynimiz ghrelin hormonu salgısı sonucunda guruldayan mideden sinyali aldığı zaman vücudumuzda iki hormon artmaya başlıyor. Bunlar tiroid ve büyüme hormonları. Bu iki hormon salınımı artmaya başladığında metabolizma hızımızın da artmasını sağlıyor, böylece daha çabuk kilo veriyoruz. Buna göre Dr. Ayça Kaya "yemek yemezseniz metabolizmanız da çalışmaz" sözünün çok yanlış olduğunu ifade ediyor.
Dr. Ayça Kaya, "Senelerdir diyet ve zayıflama programlarında 'günde 5-6 öğün yiyin, 2 saat aralıklarla beslenin. Az ve sık yemezseniz metabolizmanız yavaşlar' bilgisi veriliyor. Ancak son yapılan araştırmalar sonucunda artık bunun doğru olmadığı kanıtlanmış durumda" diyor. Çünkü araştırmalar şunu söylüyor: Bir insan ne kadar sık ve çok yerse, o kadar kilo alır!
Çünkü yediğimiz her lokmada vücut o lokmayı hazmetmek için devreye giriyor. Bunun sonucu olarak da birçok sindirim enzimi ve hormon salgılanıyor. Bu hormonların çok sık salgılanmasına neden olmak da kilo alımını artırıyor. Çünkü vücuda ne kadar sık insülin salgılatırsanız, o kadar sık acıkıyorsunuz!
İnsülin, vücutta şeker kullanan bir hormon. Dr. Ayça Kaya, sık yemek yiyerek kendimizi sürekli insüline maruz bıraktığımızı ifade ediyor. Çünkü insülin depolama özelliği olan bir hormon. Bu da yağlanmanın artmasına yol açıyor. Yedikçe iştahımız açılıyor, açıldıkça daha fazla yiyoruz ve bu kısır döngü daha çok kilo almamıza yol açıyor.
Bu nedenle Dr. Ayça Kaya, 'siz siz olun' diyor, 'mümkün olduğunca öğünlerinizin arasını açın. Acıkmadan yemeyin...' ve sözlerini şöyle tamamlıyor. Yemek yemek için midenizdeki gurultu hissini bekleyin. Gurultu sizi zayıflatır!
İLGİLİ HABERLERİMİZ:
Direnç kilosunu kırmanın 8 yöntemi
Diyette çok güzel ilerlerken bir anda kilo verememeye ve motivasyonunuz düşmeye mi başladı? Direnç kilosunu kırmak için vücudunuzu şaşırtmanız gerekiyor.
Yeni diyet trendi: IF diyeti (aralıklı oruç)
Son dönemde çok konuşulan diyetlerden biri IF (Intermittent fasting) diyeti. Aralıklı oruç - IF diyeti hakkında merak edilenler Pudra.com'da!
En hızlı zayıflatan besinler! Yedikçe kilo verdiriyorlar
Uzun süre tok tutarak, yedikçe kilo verdiren besinlerin hangileri olduğunu merak ediyorsanız, bu yazımıza mutlaka göz atın!