İlgili yazımız: Kalitesiz uyku şişmanlatıyor
Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada yorgun ve uykusuz olduğumuzda ne kadar kalori tükettiğimiz ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıllar içinde uykunun doğru beslenme ve egzersiz kadar sağlık için önemli bir faktör olduğu bilim insanlarının altını çizdiği bir nokta. Daha önce yapılan araştırmalar yetersiz uykunun obezite ve diyabetle ilişkili olduğunu kanıtlamıştı. Bu yeni araştırmada yaşları 18 ila 50 arasında değişen, kadın veya erkek, kilolu veya normal kilolu 172 kişi incelendi. Bu kişiler 7-12 saatini gece yatakta geçiren ve yeterince uyuyanlar ve 3-5 saatini yatakta geçiren ama kaliteli bir şekilde uyuyamayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Bu grupları inceleyen araştırmacılar, gece boyunca uyumayan veya yeterince uyuyamayan kişilerin ertesi gün ortalama fazladan 385 kalori aldığını açıkladı. İngiltere’deki King’s College London’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gerda Pot, ertesi gün insanların daha fazla yağ ve nispeten daha az protein tükettiğini söylüyor. Karbonhidrat tüketiminin ise aynı kaldığını belirtiyor. Bazı uzmanlar, uykusuzluğun iştahla ilişkilendirilen leptin ve ghrelin hormonlarıyla ilişkisi olduğunu düşünüyor. Fakat Dr. Pot bunun aslında yorgunluktan dolayı oluşan bir "zevk" arayışı olduğunu iddia ediyor.
Kaynak: health.com
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Uykuda zayıflamak mümkün mü?
"Uyurken büyüme hormonunun yükselmesi hem metabolizmanın hızlanmasını hem de yaşlanma sürecinin gecikmesini sağlıyor" diyen Dr. Ayça Kaya, kaliteli uyku için dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.
10 dakikada 100 kalori yakmanın yolları
Spor yapmak için bol vakit gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Her zaman değil. Kısa zamanda çok kalori yakarak formda kalmanızı sağlayacak egzersizleri Pudra.com’dan öğrenin.
Uykusuzluğun psikolojik yan etkileri
Uyku problemleri hata yapma ihtimalini attırmaktan, bilinç ve beceri faaliyetlerinde azalmaya kadar birçok psikolojik sonuç doğurur.
Hormonlarınız kilo vermenize engel mi?
Ne kadar deneseniz de kilo vermeyi başaramıyorsanız sebebi hormonlarınızdaki dengesizlik olabilir.