Kolay diyet, açlık hissetmeden ve belli bir listeye bağlı kalmak zorunda olmadan uzun süreli yapılan programa verilen isimdir.
Örneğin, 1 saatlik bir spor sırasında ortalama olarak 400 kalori harcarsınız. Yemek yemezseniz vücudunuz spor sırasında bu kaloriyi yağlardan çekmeye çalışırsa, maksimum 100 - 150 kalorilik kısmı yağlardan gider. Geri kalan kaloriyi vücudunuza vermediğinizde, spor doğru beslenme programı ile yapılmadığında vücutta aşırı yorgunluk oluşur, spordan istediğiniz faydayı alamazsınız.
Spordan önce eksiği tamamlamak için 300 kalorilik bir tost yediniz ve insülin direnciniz olduğunu farz edelim. Bu durumda egzersizin ortasında şekeriniz düşer ve spor öncesi yemek yediğiniz halde halsiz kalırsınız.
Kilo verebilmek için öncelikle kilo almaya neden olan sorunun, sağlık probleminin tespit edilmesi gerekir. Problem ortadan kaldırıldığında çok kolay kilo kaybı yaşanır ve açlık duygusu ortadan kaybolur. Sağlıklı bir vücut, ayda ortalama 4 - 6 kg arasında kilo verebilir.
Kilo vermeyi engelleyen hastalıklar
Haftalardır diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız, dikkat! Beslenme Uzmanı Ayça Güleryüz, hangi hastalıkların kilo vermeyi engellediğini açıklıyor.
Pek çok kişi bilmediği ilaçlara başvuruyor. Ancak günümüzde metabolizmamızın daha fazla kilo kaybetmesini sağlayan bir ilaç henüz bulunamadı. Hangi ameliyat olursa olsun ya da hangi ilacı kullanırsanız kullanın, sağlıklı bir bünyeniz varsa, belli bir miktarda kilo verebilirsiniz.
Peki neden bazı insanlar diyet yaptıkları ilk aylarda 10 - 15 kilo kaybedebiliyor? Bu kişilerde genellikle çok yüksek insülin direnci bulunur ve kanlarındaki fazla insülin diyetin ilk zamanlarında kan şekerlerinin hızlı düşmesini sağlar. Bu da vücutlarının yağdan daha çok yakmasına yardımcı olur. Yine de onlar da sağlıklarına kavuştuklarında 4 - 6 kilo arasında kaybetmeye başlar.
Bazı ilaçlar ve henüz yeterli çalışması yapılmamış hormon iğneleri malesef ülkemizde zayıflama amaçlı kullanılıyor. 6 yerine 10 kilo verdirir gibi reklamlar görüyoruz. Peki, bunlar kiloyu nereden verdiriyor? Gerçekten yağ dokusundan mı yoksa vücutta geri dönüşü olmayan hasarlar mı bırakılıyor?