Pandemide ağır hastalık için risk faktörlerinden biri ‘erkek olmak’tı. İngiltere’de yapılan bir araştırmada erkeklerin koronavirüsten ölüm riski kadınlara göre yüzde 60 daha yüksek çıktı.
Östrojen hormonu bağışıklığı tetiklemek konusunda çok etkin bir rol oynuyor. Oysa erkeklik hormonu testosteron bağışıklığı zayıflatıyor. Ayrıca bağışıklıkta önemli rol oynayan genlerin çoğu X kromozomunda yer alıyor. Erkeklerde tek X kromozomu varken kadınlarda iki X var. Bu kadınların hastalıklarla savaşmada iki kat genetik varyasyona sahip olmasını sağlıyor.
BAZI İNSANLARIN NEDEN BAĞIŞIKLIĞI ÇOK GÜÇLÜ?
Covid-19’da da gördük, bazı kişiler defalarca enfekte olmalarına rağmen hastalığı çok hafif atlatmayı başardı. Hem de daha önceki hayatlarında bu virüsle hiç tanışmamış olmalarına rağmen bağışıklıkları virüse karşı büyük üstünlük sağlayabildi. İngiltere’de Sheffield Üniversitesi, koronavirüse yakalanıp ağır hasta olmayanlarda 1300 genetik farklılığın rol oynadığını belirledi. Yani genetik özellikler bağışıklık konusunda önemli. Hiç hasta olmayan kişiler, anne-babalarına, hatta atalarına kendilerine bu genleri aktardıkları için büyük teşekkür borçlu.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Bağışıklığımı güçlendirmek için ne yemeliyim?
'Bağışıklığımı güçlendirmek için ne yemeliyim?' diye soruyorsanız, bu yazımıza mutlaka göz atın.