Sinüzitten korunma yolları
- Soğuk havalarda baş ve boyun bölgesini koruyun.
- Banyodan çıktıktan sonra saçlarınızı tamamen kurutun.
- Klima gibi ısıtıcıların olduğu ortamlarda havayı nemlendirmek için hava nemlendiricilerden kullanın.
- Bir hava nemlendiriciniz yoksa, ortamda özellikle radyatör gibi yerlerin üzerine bir kase içine su koyun ve bu suyu düzenli olarak tazeleyin. Bu, havadaki nemin artmasını sağlayacaktır. Ne kadar sıklıkla suyun buharlaştığını göreceksiniz. Bu da ortamın nemden yana ne kadar yoksun olduğunu gösterir.
- Ortamı sık sık havalandırın.
- Günlük olarak bol sıvı tüketin, su için
- Sigara içiyorsanız, bırakın. Sigaralı ortamlardan uzak durun.
- Özellikle alerjik bir yapınız varsa, havuza girmeyin. Çünkü havuzdaki klor, alerjiyi artırarak sinüzite zemin hazırlayabilir.
- Yaz mevsimindeyseniz denize girerek sinüslerinizin açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sinüzite karşı doğal yöntemleri
- Evi sürekli havalandırın.
- Evin kuru havasını daha nemli hale getirmek için hava nemlendiriciler kullanın veya radyatör üzerinde kurudukça tekrar ıslatacağınız bir bez koyun. Bez ile uğraşmak istemezseniz bir kabın içine su doldurabilirsiniz. Kabın içindeki su özellikle kışın çok hızlı bir şekilde buharlaşacaktır.
- Zencefil, iltihabın ve sinüs ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Bitki çayı karışımlarınıza zencefil ekleyin.
- Bir yemek kaşığı taze rendelenmiş bayır turpunu, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı taze limon suyu ile karıştırın
- Kekik ve nane buharından yararlanın. Antibakteriyel özellikleri ile kekik, doğal bir tıkanık açıcı olması nedeniyle nane ile yapacağınız kaynar su karışımı sonrasında, kafanızı bir havlu ile kapatarak kaseye doğru yüzünüzü eğin. Yüzünüzü yakmayacak şekilde burada 10 dakika kadar buharı soluyun. Dilerseniz günde 2-3 kere tekrarlayın.
- Limon ve sarımsak çayını günde 2-3 kere içerek sinüs enfeksiyonlarının azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sinüzite karşı elma sirkesi karışımı
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1,5 su bardağı ılık su
- 3-5 damla stevya (veya 1 çay kaşığı bal)
- Elma sirkesini suyla karıştırın.
- Ardından stevya veya balı ekleyin.
- Günde iki-üç kere ılıkken için.
Çocuğumuz sinüzit olursa evde neler yapabiliriz?
UZMANTV uzmanlarından KBB Uzmanı Op. Dr. Atilla Şengör'ün verdiği bilgilere göre, çocuğumuz sinüzit olursa öncelikle burnunu açmak, burnunu rahatlatmak lazım. Bunun için sprey ya da damla formunda tuzlu su solüsyonları kullanabilirsiniz. Bir kulak burun boğaz sprey hekimine başvurursanız, onun reçetelendirdiği birtakım burun açıcı spreylerle burun rahatlatılabilir. Burun açıldıktan sonra çocuk daha rahat yemek yiyecektir.
Özellikle proteinden zengin ya da birtakım vitamin içeren besinler yemesinde fayda vardır. Ancak bunlar sinüzitin doğrudan tedavisine yönelik değil, destekleyicidir.
Ortam havasının sık sık tazelenmesi, hafif nemli olması, kuru olmaması önemlidir. Bunun için kaloriferin üzerine ıslak bez konulabilir ve kurudukça tekrar ıslatılabilir. Böylece ortam havası nemlendirilir. Bunun yanı sıra çocuk için sıcak banyo da rahatlatıcı olabilir. Ancak banyo sonrasında kesinlikle üşütmesi önlenmeli, saçları kesinlikle ıslak bırakılmamalıdır.
Çocuklarda tedavi edilmeyen sinüzit nasıl sonuçlar doğurur?
Çok çok nadir olmakla birlikte tedavi edilmeyen sinüzitlerin sonucunda sinüslerin konumu itibariyle bir göz apsesi, bir menenjit tablosu oluşabilir. Her tedavi edilmeyen sinüzit buna yol açar demek kesinlikle mümkün değil ancak kimi durumlarda, nadir olsa da tedavi edilmeyen sinüzit bu tür sonuçlar doğurabiliyor. Çünkü sinüzit bazen kendiliğinden de geçebilir. Sinüzit geniz akıntısına, burundan nefes almak çok mümkün olmadığından ağız solunumu nedeniyle boğaz enfeksiyonların ve ağız enfeksiyonlarına yol açabilir.
Sinüsler tutulduğu zaman burun boşlukları ile birlikte orta kulak havalanması da bozulur. Bu, orta kulak iltihabı ya da diğer adıyla akut otitis media gibi durumlara da yol açabilir.
Sık sinüzit olan çocuklar, genellikle alt yolunum enfeksiyonlarına da açık hale gelirler. Çünkü burun boşluğundaki iltihabi akıntı geniz bölgesinden boğaz ve alt solunum yollarına akabilir. Bu şekilde de bir akciğer enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir. Bu aşamada çocuk hekimleri bunu çocuk hekimleri teşhis edip tedavisini devralırlar.
Alerjik çocuklarda sinüzit için nelere dikkat etmeli?
Sinüzitli çocuk denize girdiği zaman tuzlu suyun sinüsleri temizleyici etkisi vardır. Ancak alerjik çocukların özellikle havuza girmemesi gerekir. Çünkü havuzdaki klor çocuğun alerjisini artırıp sinüzite zemin hazırlayabilir ya da sinüzit hastalığını şiddetlendirebilir. Sonbahar-kış mevsimindeyseniz, sprey ya da damla formunda tuzlu su solüsyonları kullanabilirsiniz.
İlgili haberlerimiz:
Ense ağrısı sinüzit belirtisi olabilir
Kişinin yaşam konforunu azaltan sinüzit, özellikle alın, ense veya yüzde görülen baş ağrıları ile kendini belli edebiliyor. Detaylar haberimizde.
Sinüzit çocukların okul başarısını düşürüyor
Çocuğun uyku düzeninin bozulmasına ve okul başarısının olumsuz yönde etkilenmesine yol açan sinüzit, basit bir hastalık gibi görülüyor ama nadiren de olsa menenjit ve göz küresi enfeksiyonu gibi daha ciddi problemlere yol açabiliyor.
Sinüzit tedavisinde ev yapımı doğal yöntemler
Sinüzitin yarattığı iltihap ve baskıyı gideren evde kolaylıkla yapabileceğiniz doğal karışımlar var. Sinüzit tedavisi için doğal yöntemler Pudra.com’da.