Biliyor, anlıyoruz, çünkü bu sınavlardan hepimiz geçtik. Dünyaya geldiğimiz, emeklemeye başladığımız ilk dakikalardan itibaren bir mücadele içindeyiz: Hayat mücadelesi. Daha iyi, daha sağlıklı, daha mutlu, daha başarılı bir hayat için... Gelecekten beklentilerimiz var, geçmişte ise hesabı verilmemiş kimi kırgınlıklarımız. Oysa ki şu an, şimdiyi yaşıyoruz. Şimdiyi daha iyi anlamak için ise farkındalığa ihtiyacımız var.
Farkındalık, eleştirmeden gözlemlemek ve kendinize karşı anlayışlık olmaktır. Mutsuzluğa ya da strese kapıldığınızda, bunu kişisel olarak algılamak yerine onlara gökyüzünde beliren kara bulutlar gözüyle bakmayı ve geçişlerini dostça bir merakla izlemeyi öğreneceksiniz.
Çünkü temelde farkındalık, olumsuz düşüncelerin girdabına kapılmadan önce onları yakalamanızı sağlar ve yaşamınızda yeniden dizginleri ele alma sürecinizi başlatır.
Dizginleri tekrar ele alabilmeniz için ise komplike çalışmalara ihtiyacımız yok. İşe, Amerika'daki UMASS Tıp Merkezi'nde, Jon Kabat-Zinn'in çalışmaları sonucunda geliştirilen farkındalık temelli bilişsel terapi uygulamalarına dayanan 1 dakikalık meditasyonla başlayabilir, kaygılarınız için bir adım atabilirsiniz.
BİR DAKİKALIK MEDİTASYON
1. Arka kısmı düz bir sandalyede dik bir şekilde oturun. Mümkünse arkanıza yaslanmayın, omurganız kendi kendini desteklesin. Ayaklarınız yere bassın. Gözlerinizi kapatın ya da yerde tek bir noktaya bakın.
2. Dikkatinizi nefes alıp verişinize yoğunlaştırın. Alıp verdiğiniz her nefeste yaşadığınız farklı duyguların farkında olun. Özel bir şey olmasını beklemeden nefesinizi izleyin. Nefes alıp verme şeklinizi değiştirmeniz gerekmiyor. Her nefes üzerine yoğunlaşmanız, aklınızdan geçenleri azar azar incelemenize ve onlarla boğuşmaktan vazgeçmenize olanak tanır.
3. Bir süre sonra dikkatiniz dağılabilir. Bunu fark ettiğinizde kendinizi zorlamadan yeniden nefes alıp verişinize odaklanın. Farkındalık meditasyonunda en önemli nokta, dikkatinizin dağıldığını fark etmeniz ve kendinizi zorlamadan yoğunlaştırmanızdır.
4. Zamanla zihniniz durgun bir su gibi tamamen sakinleşebilir veya sakinleşmeyebilir. Tümüyle sakinleştiğinizi hissederseniz bu geçici olabilir. Kızgınlık ya da huzursuzluk hissederseniz, bu da anlık olabilir. Ne olursa olsun, bastırmadan bunun oluşmasına izin verin.
5. Bir dakika sonunda gözlerinizi açın ve etrafınıza bakın.
Bu yazıyı yazmak için Mark Williams ve Danny Penman'ın "Farkındalık: Çılgın Bir Dünyada Huzur Bulmak için Pratik Bir Rehber" adlı kitabından yararlandık. Özgün adı "Mindfulness: A practical guide to finding peace in a frantic world" olan kitabın Türkçe yayın haklarına sahip Pegasus Yayınları'na teşekkür ederiz.
Farkındalık: Çılgın Bir Dünyada Huzur Bulmak için Pratik Bir Rehber
Yazar: Mark Williams, Danny Penman
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 272
Baskı Yılı: 2015
Dili: Türkçe
Yayınevi: Pegasus
Editör : İbrahim Şener
Kapak Uygulama : Pınar Yıldız
Sayfa Tasarımı : Cansu Gümüş
İlk Baskı Yılı : 2015
Sayfa Sayısı : 272
Dil : Türkçe
Meditasyonun rahatlatan 5 etkisi
Meditasyon sayesinde kendinizi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak daha rahat hissedeceksiniz. Meditasyonun rahatlatan 5 etkisi Pudra.com'da.
Olumlama cümleleri ile hayatınızı pozitif yönde değiştirin
Bilinçaltımızı olumlu cümlelerle kodlayarak hayata bakışımızı değiştirmek mümkün. Hazırladığımız olumlamalar ile hayatınızı olumlu yönde değiştireceksiniz.
Samantha Clayton'dan 11 basit meditasyon kuralı
Zihninizi rahatlatmak ve karmaşadan bir süreliğine uzaklaşmak istiyorsanız kişisel antrenör Samantha Clayton'dan meditasyon ve yoga önerileri Pudra.com'da.