@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.
22.02.2013
Neden bir türlü diyete başlayamıyoruz?
Neden hep diyet yapmak isteyip de bir türlü diyete giremiyoruz? Kendimizi neden yemekten bir türlü alıkoyamıyor, aklımızdaki yemek yeme düşüncesini terk edemiyoruz? Uzman Psikolog Feyza Bayraktar Pudra.com okuyucuları için açıklıyor.
3/10
Yeme bağımlılığı nedir?
Yeme bağımlılığı da diyet yapmayı zorlaştıran faktörlerden bir tanesi. Yemeğin de bağımlılığı mı olur demeyin, çünkü var. Alkol ve madde gibi yiyecekler de bağımlılık yaratabiliyor. Yapılan araştırmalar sonucu özellikle şeker, yağ ve tuz içeren besinlerin beyindeki haz bölgesini uyardığını ve bağımlılık yaratabileceğini kanıtlamıştır. Kişi bir veya birden fazla yiyeceğe bağımlı olabilir.
Bazı kişilerin “ Ben tatlısız yaşayamam” , “Midem bulana kadar çikolata yiyebilirim” dediğini duymuşsunuzdur. Bir yiyeceğe bağımlı olan kişiler o yiyeceği tok olsa dahi bol miktarda tüketebilirler, daha önce yetindikleri miktarlar artık yeterli gelmediği için zamanla daha fazla yeme ihtiyacı hissedebilirler, o yiyecek evde olmadığı zaman saat kaç olursa olsun bulmak için çaba harcayabilirler, o yiyeceği yemedikleri zaman sinirlilik, kaygı hissedebilirler.
Genellikle cips, peynir, çikolata, tatlı çeşitleri, kafein içeren içecekler en çok bağımlılık yaratan yiyeceklerdir. Diyetlerde bir çok kişi bağımlı oldukları yiyecekleri istedikleri kadar yiyemeyecekleri için ya diyete başlayamazlar ya da başladıkları diyeti bozarlar.