27.07.2023

Tükenmişlik sendromu yoğun kaygı ve huzursuzluk hissiyle geliyor

Yoğun kaygı duyuyorsanız, huzursuzluk hissiniz geçmiyorsa ve sürekli olumsuz olaylara odaklanıyorsanız, bu sendrom yakanıza yapışmış olabilir!

Özellikle son yıllarda birçok kişi tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya. Tükenmişlik sendromu; fiziksel, zihinsel ve duygusal yorgunluğa yol açan yoğun stres durumu olaak tanımlanıyor. Stresli yaşam şartları, ağır iş yükü, tartışmalı ev yaşantısı, yoğun ev işi yapmak ve üzücü içerikleri takip etmek tükenmişlik sendromuna yol açabiliyor. Sürekli strese maruz kalıyor olmak sizi hızlıca tükenmişliğe sürükleyebiliyor. Peki tükenmişlik sendromuna karşı ne yapabilirsiniz? Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, bu sendromla başa çıkmanın yollarını anlattı.

Tükenmişlik sendromu yoğun kaygı ve huzursuzluk hissiyle geliyor

Tükenmişlik sendromu; fiziksel, zihinsel ve duygusal yorgunluğa yol açan yoğun stres durumu olaak tanımlanıyor. Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız tükenmişlik sendromunun en yaygın belirtilerini, yaşamdan zevk ve keyif alamamak, sürekli olumsuza odaklanmak, sıklıkla kendinizi mutsuz hissetmek, daha önce yapılan gündelik işleri dahi yapamamak, sürekli uyku hali, yoğun kaygı ve huzursuzluk olarak açıklıyor.

Tükenmişlik sendromunun hayatın akışında kendi kendine geçebilen bir durum olmadığını, tam aksine daha ciddi fiziksel veya psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceğini belirten Psikolog Üçyıldız, bahsettiği belirtilerin birçoğunu uzun bir süredir hissediyorsanız ve çabalarınıza rağmen bir sonuç alamıyorsanız, vakit kaybetmeden bir ruh sağlığı uzmanından destek almanız sizin için yararlı olacaktır." diye uyarıyor.

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tükenmişlik sendromu ile depresyonu karıştırmayın
Tükenmişlik sendromu mu, depresyon mu? Uzmanlar, tükenmişlik sendromunu depresyondan ayıran en önemli özelliğin çalışma hayatı olduğunu belirtiyor.

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA KARŞI YAPABİLECEKLERİNİZ

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, bu sendromla başa çıkmanın ilk yolunun sizi neyin yorgun, mutsuz, bitkin ve tükenmiş hissettirdiğini gerçekçi olarak keşfetmeniz gerektiğini belirtiyor.

Sizi tükenmiş hissettiren şeylerin arasında eşinizle yaşadığınız uyumsuzluklar, iş yaşantınızdaki ağır şartlar, maddi endişeleriniz, aile ile ilgili yaşadığınız sorunlar olabilir. Önemli olan keşfettiğiniz bu duruma yüklediğiniz anlamları analiz etmeniz.

Psikolog Üçyıldız, "Sürekli çevrenizdekileri memnun etme kaygısı yaşıyorsanız, sürekli bir şeylere yetişemediğinizi düşünüyorsanız ve her şeyi kontrol etme ihtiyacı hissediyorsanız; mükemmeliyetçi bir çaba içerisindesinizdir" diyor ve bunun da sizi hızla tükettiğini belirtiyor.

TÜKENMİŞLİK HİSSİNDEN ADIM ADIM KURTULMA YOLLARI

1. Kendi ihtiyaçlarınızı görmezden gelmeyin, kendinizi hatırlayın. Başkalarının ihtiyaçlarını gidermek istiyorsanız önce kendi ihtiyaçlarınızı gidermekle başlayın.
 
2. Herkesi memnun etmeye odaklanmak yerine önce kendinizi memnun etmeye odaklanın.

3. Gündelik yaşantınızda her şeye yetişmeniz mümkün değildir. Yetişseniz dahi kendinizi unutmuş olursunuz.

4. İçinizden gelmeyen, sizi yoran ve üzen şeyleri yapmak zorunda değilsiniz, yeri geldiğinde hayır demelisiniz.

5. Gün içerisinde yapmanız gerekenleri bir liste yapın. Bu sayede onları takip etmeniz kolaylaşacaktır.

6. Kendinize günlük molalar tanıyın ve dinlenin. 

7. Kendinizi diğer insanlar ile kıyaslamayın. Bu, kendinizi yetersiz hissetmenize yol açabilir. 

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, sözlerini şu şekilde tamamlıyor:

"Unutmayın! Herkese ve her şeye yetişmeye çalışırken kendinize geç kalırsınız. Önce kendinize yetişin sonra zaten diğerlerine rahatlıkla yetişebilirsiniz. Emeğinizin, çabanızın kısacası sizin kıymetinizi bilen kişi sizi yormaz ancak kıymetinizi bilmeyen kişi sizi yorar. Ona da zaten ne yaparsanız yapın yetişemeyecek ve yaranamayacaksınız."

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Tükenmişlik (burnout) sendromu nedir?
Duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve başarısızlık hissi olmak üzere 3 boyutu olan tükenmişlik sendromu boyutlarını Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva açıkladı.

​Tükenmişlik sendromundan kurtulmak için 10 ipucu
Tükenmişlik sendromu, iş hayatının yoğun stresinin de etkisiyle maddi ve manevi doyuma ulaşamama olarak tanımlanıyor. Tükenmişlik sendromundan kurtulup enerjinizi kazanmanız için 10 ipucu Pudra.com’da.

​Modern çağın hastalığı: Tükenmişlik
Stres ve tükenmişliğin üstesinden gelmek için iyi beslenin, dinlenin, iyi uyuyun, düzenli egzersiz yapın, sosyal çevreniz ve hobiniz olsun.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER