Yaz mevsimi insanlara çoğu zaman 'tatil'i çağrıştırıyor. Ancak yaz mevsimi boyunca tatil ve eğlence beklentisi sosyal, ekonomik veya sağlık sorunları nedeniyle karşınamadığında, bu durum kişilerde boşluk hissi oluşturabiliyor. Ayrıca yaz mevsimi insanlar için daha hareketli bir mevsim. Bu hareketlilik dışarıda gerçekleşen sosyal aktivitelerden, giyilen rengarenk kıyafetlere kadar kendini gösteri. Fakat, bu hareketlilik bazen kişilerin üzerinde bir yük oluşturabilir. Hareketli ortama uyum sağlamak için kişi kendini zorlasa da bu her zaman başarıyla sonuçlanmayabilir.
Sosyal medyanın etkisi büyük!
Psikiyatrist Uz. Dr. Yalçın Kahya, yaz aylarında kişilerde depresyon görülme sürecinde sosyal medyanın etkisinin önemli olduğunu belirtiyor.
"Sosyal medyada yapılan tatil paylaşımları kişinin kendi hayatı dışında, başkalarının harika bir hayatı olduğuna dair gerçekçi olmayan bir algıya neden olabilir. " diyor.
Dr. Yalçın Kahya'nın değindiği bir diğer konu ise sosyal medyada dayatılan mükemmel beden imajı üzerine. Kişi, yaz mevsimine daha hafif ve fit bir vücuda girmek için başladığı spordan, girdiği sıkı diyetten sonuç alamadığında, kendini mutsuz hissediyor ve medyada dayatılan imajlar da beden algısını kötü etkiliyor.
YAZ MEVSİMİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ
- Günün büyük bir bölümünde depresif duygu durumu
- İsteksizlik
- Düşük enerji
- Konsantre olma güçlüğü
- Umutsuzluk, değersizlik düşünceleri
- Sinirlilik
- Huzursuzluk, kaygı
- İştahta değişiklikler
- Uyku düzensizliği
- Tekrarlayan ölüm, intihar düşünceleri
YAZ MEVSİMİNDE DEPRESYONLA BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİ
Yaz mevsiminde depresyonla başa çıkma stratejilerini keşfetmenin oldukça önemli olduğunu belirten Psikiyatrist Uz. Dr. Yalçın Kahya, bu stratejilerin başında, tetikleyicileri belirlemenin geldiğini belirtiyor.
TETİKLEYİCİLERDEN BAZILARI
- Yüksek hava sıcaklığı ve nem
- Tatil ihtiyacı ve bu ihtiyacın getirdiği stres
- Beden algısında kötüleşme
“Yaz mevsimi mutlu olunması gereken bir dönemdir” şeklindeki inançlar da süreci daha zor atlatmaya sebep olabiliyor.
RUTİNLERİNİZE SAHİP ÇIKIN
"Depresyondan korunmak ve başa çıkmak için bir rutin oluşturmak oldukça önemli" diyen Dr. Kahya, rutinlerin takvime ve planlayıcıya yazmanın, küçük notlar almanın, hatırlatıcı alarmlar kurmanın sürdürülebilirliği kolaylaştırdığını belirtiyor.
"Duygulara yer açmak, duyguların ve vücut tepkilerinin farkındalığını artırmak için meditasyon uygulamalarından yararlanılabilir. Değerler ve eylemler listesi oluşturmak değer odaklı davranışlar açısından yönlendirici olabilir."
SOSYAL MEDYA KULLANIMINIZI SINIRLANDIRIN
Uyku hijyeni ve yeme düzeninin sürecin yönetimi için oldukça önemli olduğunu belirten Dr. Kahya, ayrıca yapılması gerekenleri sıralıyor.
- Sosyal medyayı sınırlayın.
- Uyku hijyeninize dikkat edin.
- Yeme ataklarını önlemek için düzenli ve yeterli uyuyun.
- Sıcak ve nem sakin kalmayı zorlaştırabilir. Bunu önlemek için günde en az 2,5 - 3 litre su tüketin.
- Cildinizi canlı tutmak ve nem kaybını önlemek için güneş kremi kullanımına özen gösterin.
- Depresyonla tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz. Yöntemler işe yaramıyorsa, profesyonel yardım alın.
Profesyonel yardım almaktan çekinmeyin!
Kişi, yaz mevsiminde depresyon için risk faktörlerine sahipse, depresyon belirtileri varsa ve bu belirtiler kişinin günlük işlevselliğini etkiliyorsa yardım almasının gerektiğini belirten Dr. Yalçın Kahya, psikiyatrik destek sürecinde belirti şiddetine göre kişiye özel bir tedavi planının yapılması gerektiğini ifade ediyor.
Yaz depresyonu tedavisi planında psikoterapinin yanı sıra ilaç tedavisinin de seçenekleri arasında olduğunu belirten Dr. Kahya, depresyonun sadece kışın değil, yaz aylarında da görülebileceğini ifade ediyor ve sözlerini bunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek sonlandırıyor.
"Depresyon, tedavisi mümkün bir psikiyatrik bozukluk. Bir halk sağlığı sorunu olan depresyon açısından risk faktörlerinin belirlenmesi ve hastalıktan korunma adına yapılacak müdahaleler hastalığın tedavisi kadar önemli."
İLGİLİ HABERLERİMİZ:
Bipolar bozukluk ömür boyu devam ediyor mu?
Manik ve depresif dönemlerle kendini gösteren bipolar bozukluk, atak dönemi dışında kişinin olağan hayatına devam edebildiği bir duygu durum bozukluğu.
Yalnızlığı seçiyor muyuz yoksa ona itiliyor muyuz?
Kendinizi neden yalnız hissettiğinizi hiç düşündünüz mü? Yalnız yaşamak, seçilmiş yalnızlıkla ilişkilendirilse de, aslında insan bu durumun içine itiliyor.
Stres yönetimini kolaylaştıracak 8 adım
Fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal hayatı etkileyen stres birçok fiziksel ve ruhsal soruna neden oluyor. Ancak onu yönetmek mümkün.