Düşük kalorili tatlandırıcılar arasında olan aspartam, sofra şekerine en çok benzeyen tada sahip ancak şekerden 200 kat daha tatlı. Bir diğer deyişle, aspartamın 200 miligramı yaklaşık 1 kaloriyken, 160 miligram sofra şekeri 40 kalori değerinde. Aspartam tükettiğimizde hem daha az kalori almış hem de daha çok şeker tadı almış oluruz.
Aspartam hangi yiyeceklerde ve içeceklerde bulunuyor?
Aspartamın yüzde 95’i artık sağlık değil, beslenme sektöründe kullanılıyor ve üretimi her yıl giderek artış gösteriyor. Aspartam içeren gıdalar şöyle:
- Üzerinde diyet/light/düşük kalorili yazan yiyecek ve içecekler
- Meyveli içecekler, meyveli yoğurtlar, dondurmalar
- Sakız, sofralık tatlandırıcılar, nane şekeri
- Sporcu içecekleri
- Çocuk şurupları, ilaçlar veya antibiyotikler
- Kahvaltılık gevrekler, çikolata, şekerleme
- Konserve meyveler
Aspartam ve kanser tartışmaları
Aspartamın zararları ve kansere yol açıp açmadığı konusunda farklı görüşler bulunuyor. Bazı uzmanlar aspartamın kesinlikle alerjik ve kanserojen olduğunu düşüncesini savunurken, bazı uzmanlar güvenle tüketilebileceğini öne sürüyor.
Avrupa Gıda Güvenlik Kurumu (EFSA), Mayıs 2010 tarihinde yayınladığı araştırmada aspartamın sağlığa hiçbir zararı olmadığını ve alerjik reaksiyonlara neden olmadığını onayladığını açıkladı. EFSA yaptığı açıklamada, aspartamın hiçbir hastalıkla ilişkilendirilemeyeceğini iddia etti. Kaynak: efsa-europa
Diğer taraftan bir İngiliz milletvekilinin aspartamın kesinlikle zehirli olduğunu ve yasaklanması gerektiğini ileri sürmesi ile aspartamın kansere yol açtığını söyleyen bilim insanları da oldu. Dr. Mercola’ya göre, aspartamın kimyasal bileşiğinde bulunan metanol isimli madde, insan vücudu tarafından formik asite dönüştürülemiyor. Bu dönüşüm hayvan deneylerinde olumlu sonuç vermiş olsa da insan DNA’sı için zararlı. Bu da kanser, beyin tümörü, diyabet, duygusal bozukluklar, epilepsi ve üreme organlarıyla ilgili sorunlara yol açabiliyor. Kaynak: Dr. Mercola
Dr. Mercola’nın bir diğer iddiası da şu: Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 1990’ların başında aspartamın içeceklerde, kahvaltılık gevreklerde, meyve sularında ve birçok paketli üründe kullanılmasını onaylamış ancak doğal yöntemlerle elde edilen bir başka tatlandırıcı olan steviayı ise bu tarihlerden sonra yasaklamış durumda. Bu konuda yetkililer de hiçbir adımda bulunmamışlar. Bu durumda aspartamın ticari sebeplerle zararları tam olarak kanıtlanmamışken kullanımının teşvik ediliyor olması düşündürücü.
Konuyla ilgili yazılarımız
İyi şeker, kötü şeker...
Şekerin her hali sağlığımız için zararlı. Fakat, şekeri doğal yollardan almak için yapabileceklerimiz var...
Tatlandırıcılar kilo mu aldırıyor?
Çayınıza sakkarin atma alışkanlığınız var mı? Yanıtınız "evet" ise bir kez daha düşünün. Dr. Ebru Aydın, tatlandırıcılarla ilgili gerçekleri Pudra.com'a açıklıyor.
Gıda katkı maddeleri
Paketli gıdalara eklenmiş olan katkı maddeleri neler? Bu katkı maddeleri hangi hastalıklara yol açar? Hangi katkı maddelerine dikkat etmeliyiz?
Tatlı krizinin üstesinden gelme yolları
Neden bazen tatlı krizine gireriz? Tatlı yeme isteğini önlemek için ne yapmalıyız? Bütüncül Tıp ve Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Aydın, Pudra.com okuyucuları için açıklıyor.