Hürriyet
27.03.2011
Bağırsak detoksu yaptırmayın!
Prof. Dr. osman Müftüoğlu, son zamanlarda çok moda olan ve giderek yayılan bağırsak detoksunu kesinlikle önermiyor.
2/6
Detoks meselesi aldı başına gidiyor, neredeyse her haberde karşımıza çıkıyor...
- Detoksun sözcük anlamı ‘arınmak'. Vücudun şu veya bu nedenle birikmiş kimyasal veya ruhsal toksinlerden arınması...
İyi ve faydalı bir şey yani...
- Tabii. Ama şunu unutmamak gerek: Vücudun biriktirdiği toksinlerin yüzde 90'ı ruhsal. Yüzde 5'i, bilemedin 10'nu kimyasal.
Ruhsal toksinleri ölçebileceğimiz bir alet yok maalesef. Ne onlar bilmiyoruz...
- Aslında biliyoruz da, bilmek işimize gelmiyor. Hepimizin, belli ölçülerde ‘kirli' olduğu kesin! Ama hiçbirimiz, kendimizle yüzleşmiyoruz. Hangimiz, herhangi bir konuda, “Kıskancım, kötü niyetliyim, endişeliyim, korkuyorum, güvensizim. Arınmak için bilmem nereye gidip, kafa dinleyeceğim, kendimle hesaplaşacağım” diyebiliyor ki? Sufizmde mesela bu arınmalar, detokslar var. Ama günümüzde bunu gerçekleştirmeyi kolay kolay göze alamıyoruz.
Neden? Hayat trafiğimizden dolayı mı? Bir haftalığına bir şeylere ara mı veremiyoruz? Bu mu?
- Hayat trafiği değil. Birincisi bilinçsizlik, ikincisi kendinle hesaplaşmaktan korkmak.
Peki diyelim bir hafta bir yere gittik, n'oluyor? Bir psikiyatrın sevdiğim bir lafı var, “Arkan da seninle birlikte gelir” diyor, dertlerin yani. Nereye gidersen, sorunlarınla gidiyorsun. Bu hesaplaşmayı gerçekleştirmek için, dağa denize bakıp, yürüyüş yapmak, kendi kendinle kalmak yetiyor mu?
- Yarar, yarar... Algın değişir. Bu detoks işi, bütün dünyada binlerce yıldır var. Üç temel dinde, Müslümanlık'ta, Hıristiyanlık'ta ve Musevilik'te... Nedir oruç? Bir tür detoks. Ramazan ayı detoks ayıdır. Sadece oruçtan da ibaret değil, irade namazları var, şükür duaları, beraat kandilleri, aydınlanma kürleri, aile büyüklerimizin kabristanına gitme, dua etme, bunların hepsi ruhsal arınma.
Hepsi aynı felsefeye hizmet ediyor öyle mi?
- Elbette. Siz dağlara, ovalara bakıp detoks yapmıyorsunuz. Algı azalması yaparak, çevreden aldığınız, gazete, televizyon, kötü haber, aile ortamı, mevcut sosyal çevreden uzaklaşarak, bir iç hesaplaşma gerçekleştiriyorsunuz ve ruhsal bagajı boşaltma imkanı buluyorsunuz. Detoksun çıkışı noktası bu. Yüzde 90'ı ruhsal. Amma velakin, ruhsal yanında para yok. Bir insan haftasonu çıksa, Ata'nın ‘Eyyvah Eyvah' filmini çektiği Çanakkale'deki Geyikli köyüne gitse, orası müthiş bir detoks yeri, bambaşka bir hayat ritmi var. Ama tabii bunun için birilerine para ödemeye gerek yok. Şimdi bu noktada, bunun Geyikli'ye bir faydası yok ekonomik olarak. Ama bunu paraya tahvil edenler de var, detoks hapları, şurupları ve kampları gibi...