Normal idrar rengi nasıl olmalı?
Normal idrar rengi açık sarıdan kehribar rengine kadar çeşitlilik gösterir. İdrar, hücresel metabolizmanın ürettiği, vücuttan atılan steril bir sıvıdır. İdrarınızın görüntüsü yediğiniz yiyeceklerden, içtiğiniz içeceklerden veya geçirmekte olduğunuz hastalıklardan etkilenebilir. İdrara rengini veren ürokrom adından bir pigmenttir. İdrarınız koyu renkse (kehribar) bu çoğunlukla yeteri kadar sıvı almadığınıza işarettir. Bu durumda endişe etmek yerine daha çok sıvı, özellikle de su tüketmelisiniz.
İdrar rengim neden su gibi?
Aslında idrarınız ne kadar renksizse, o kadar sağlıklısınız demektir. Açık sarı ya da renksiz bir idrar vücudunuzun yeterli sıvıya sahip olduğunu gösterir, çok su içen insanların idrarı genellikle böyle olur. Fakat diğer yandan çok fazla su içiyorsanız, bu su zehirlenmesinin işareti de olabilir, dikkatli olunmalı. Çok fazla su içilmediği halde açık renkli idrar görülmesi bazen de diyabet habercisi olabilir.
Alkol aldığımızda idrar nasıl görünür?
Bazı kişiler aşırı derecede alkol almış olmalarına rağmen idrarlarının neden açık renkte olduğunu merak ederler. Alkol vücuttaki idrar miktarını ve idrar yapma isteğini arttırır yani organlarınızdaki suyla birlikte önemli elektrolitleri de vücudunuzdan atmış olursunuz. Bu yüzden çok fazla alkol sizi hasta eder ve baş ağrısına sebep olur.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tuvalete çıkma sıklığı ne olmalıdır?
Sağlıklı boşaltım sisteminin en önemli işaretlerinden biri düzenli dışkılama. Peki doğrusu ne? Haftada 3 defa mı günde 1 defa mı normal?
Anormal idrar nasıl olur?
Bazen idrarınız açık sarı-kehribar renk skalasının dışına çıkabilir. Böyle bir durum varsa, görebileceğiniz farklı idrar renkleri ve anlamları şöyle:
- Yeşil veya mavi idrar: Bu genellikle yediğiniz bir şeyden dolayı meydana gelir. Bazı yiyecek, içecek ve ilaçların idrarınızı bu renge çevirme ihtimali var, özellikle mavi boya içeriyorlarsa. Mesela kuşkonmaz, idrarınızı yeşil yapabilir hatta idrarınızın kokusunu bile değiştirebilir.
- Kırmızı veya pembe idrar: Doğal olarak kırmızı renkte olan bazı yiyecekler idrarınızın bu renklere dönüşmesine sebep olabilir. Kabız giderici ya da laksatif etkiye sahip bir takım ilaçlar da idrarınızı kırmızı yapabilir. Ve en önemlisi idrarınızda ve idrar yollarınızda kan olması büyümüş prostat, taş ve hatta böbrek kanserinin habercisi olabilir.
- Bulanık idrar: Bu idrar yolları enfeksiyonu ya da böbrek taşının belirtisi olabilir. Erkekler için, idrar yollarında sperm kalması idrarı bulanık hale getirebilir.
- Turuncu idrar: Yaban mersini, pancar ya da uzun süreli kullanılan boya içeren ilaçlar buna sebep olabilir. Portakal rengi idrarı oluşturan sağlık sebepleri arasında sarılık ve susuz kalma da olabilir.
- Köpüklü idrar: Bazen idrarınızın köpüklü olması önemli bir durumun işareti olabilir. İdrarınızda aşırı köpük olması, çok fazla protein tükettiğiniz anlamına gelebilir.
Hangi durumlarda doktora gitmeli?
Çoğu zaman, idrarınızdaki ani değişime yediğiniz şeyler sebep olur. Renk değişikliklerini ve ne zaman ortaya çıktıklarını not edin. Eğer bir ilaç kullanıyor ve bu idrar değişikliklerinin bir ilaçtan dolayı olduğunu düşünüyorsanız, hemen doktorunuza danışın. Ayrıca idrarınızın değişmesine sebep olabilecek her semptomu da gözden geçirin, çünkü bir sağlık sorunun habercisi olabilir.
İdrarı kontrol ederken nelere dikkat etmeli?
- Normalden daha sık mı idrar yapıyorsunuz?
- İdrarınızı yaparken canınız acıyor mu?
- İdrarınızı yaparken zorlanıyor musunuz, aralıklarla mı geliyor?
- Her seferinde az miktarlarda mı idrar yapıyorsunuz?
- Geceleri çok sık kalkıp idrar yapma ihtiyacı hissediyor musunuz?
- Her zamankinden daha çok miktarda mı idrar yapıyorsunuz?
- Kontrolsüzce idrar kaçırdığınız oluyor mu?
Her idrar rengindeki değişim çok panik yapılacak acil bir durum anlamına gelmiyorsa da, yukarıdaki semptomlardan en az birini yaşıyorsunuz, doktora danışmanızı öneririz.
Kaynak: healthy-holistic-living.com
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dışkınızın şekli ve rengi size ne anlatıyor?
Dışkınızın rengi ve kıvamı sağlığınız hakkında bakın nasıl ipuçları veriyor.