Mamografi nedir?
Mamografi, meme muayenesinde saptanamayacak kadar küçük anomalilerin belirlenmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir. Mamografi meme kanserinde erken teşhis için oldukça önemli; çünkü kendi kendine ya da hekim tarafından yapılan muayenelerde ancak 1,5 ' 2 cm ve daha büyük boyutlu kitleler saptanabilirken, mamografi meme içindeki değişiklikleri 0,5cm altında dahi tespit edebiliyor. Bu da tanı ve tedavinin 2 yıl önce başlaması anlamına geliyor. Mamografi özel bir röntgen cihazı ve düşük doz ışın kullanılarak çekiliyor.
Mammografi nasıl ve ne zaman çekilmelidir?
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Bostancı çekim sırasında memelerin cihaz üzerinde bulunan iki plaka arasında kısa süreli sıkıştırılması gerektiğinden; memelerin en az hassas olduğu dönemin seçilmesinin doğru olacağını belirtiyorlar. Örneğin adet bitimini takip eden hafta, memelerin en az hassas olduğu ve yine memelerdeki şişliğinde en az olduğu dönemdir. Çekim için bu dönemin seçilmesi uygun olacaktır.
Acıbadem Hastanesi uzmanları ise hazırlık aşaması için önemli noktaları hatırlatıyor: incelemede küçük boyuttaki ayrıntılar çok önemli olduğundan yanıltıcı etkenleri yok etmek gerekir. Ter, parfüm, deodorant, pudra vb. kalıntılar yanıltıcı sonuç verebilir. Bu nedenle; mamografi çektirmeden önce duş alın ve parfüm, deodorant veya pudra kesinlikle kullanmayın.
Kimler mamografi çektirmeli?
Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadına ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlara (yaşa bağlı olarak belirli aralıklarla) çekilmelidir.
Hangi kadın ne kadar aralıklarla çektirmeli?
Memorial Hastanesi uzmanları risk durumu ve yaşa göre mamografi programını şu şekilde belirtiyor:
- Hiçbir risk faktörü olmayan kadınların, periyodik aralıklarla meme cerrahına muayene olarak, 40 yaşın üzerinde 2 yılda bir, 50 yaşın üzerinde yılda bir mamografi çektirmeleri gerekmektedir.
- Uzak akrabasında kanser varlığı ya da erken adet görme ve geç menopoz gibi hafif risklere sahip kadınların 40 yaşın üzerinde yılda bir mamografi çektirmeleri gerekmektedir.
- Anne, kardeş, kız çocuk gibi birinci derece akrabasında kanser varlığı gibi ciddi bir risk söz konusu olan kadınlar, 35 yaş üzerinde düzenli mamografi çektirmeleri gerekmektedir.
- Birden fazla birinci derece akrabada iki taraflı kanser varlığı gibi çok ciddi bir riski bulunan kadınların 25 yaş üzerinde düzenli mamografi çektirmeleri gerekmektedir.
- Bir memesinde kanser öncüsü lezyon tespit edilmiş kadınların 6 ayda bir düzenli mamografi çektirmeleri gerekmektedir.
Mamografide rahatsızlık ve acı duyuluyor mu?
Mamografi çekilirken en önemli nokta memelerin yeterince sıkıştırılması ve yassılaştırılmasıdır. Bu sayede meme dokusunun üst üste gelmesi önlenir, maksimum oranda dokunun incelenmesi sağlanarak kitlelerin gözden kaçmaması, yalancı kitle görünümünün olmaması sağlanır. Aynı zamanda bu sıkıştırma inceleme sırasında maruz kalınacak ışın dozunu da azaltır.
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Bostancı “Memelerin sıkıştırılması bir miktar rahatsızlık yaratsa da çekim süresi çok kısa olduğundan sorun yaratmayacaktır” diyor. Bu rahatsızlık çok küçük ve çok büyük memelerde daha yüksek oranda görülebilir. 40 yaşında meme iç yapısında başlayan ve daha sonra hızlanma gösteren involüsyon ile memede glandüler yapının yerini yağ dokusu almaktadır. Bu nedenle mamografinin uygulanması daha da kolaylaşmakta ve tanı duyarlılığı % 100'lere yaklaşmaktadır. Menopozda östrojen tedavisi alanlarda bu değişiklikler daha yavaş olacağından mamografi tanı duyarlılığı biraz daha düşük olacaktır.
Meme kanseriyle ilgili diğer haberlerimizi okumak için tıklayın:
Meme kanseri ile ilgili bilmek istediğiniz herşey Kadınların korkulu rüyası meme kanserinin belirtileri, kanser riskini azaltma ve tedavileri yöntemleri nedir? Kimler risk altındadır?
Meme kanseriyle ilgili doğru bilinen 10 yanlış Meme kanseri, kadınların ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor...
Kendi kendine meme muayenesi Kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türü olan meme kanserine erken teşhis için her ay kendini elle muayene yapın.
Meme kanserine küresel platform Meme kanserinden etkilenen insanların kişisel hikayeleri yepyeni bir adreste buluşuyor.
Kanser riskini nasıl azaltabiliriz? Kanserden korunmak için alabileceğiniz önlemler var: Bu 10 kuralı uygulayın ve kansere yakalanma riskini azaltın...