@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 02.03.2016

Egzersizden sonra neden turşu suyu içmelisiniz?

Egzersizden sonra salatalık turşusu suyu içmek vücudun canlanmasına ve kaybettiği sıvıyı geri almasına yardımcı oluyormuş.

Egzersizden önce daha verimli bir antrenman için hem de egzersiz sonrası vücudumuzu yenilemek ve güçlendirmek için su kadar yararlı içecekler var. Daha önce Kaktüs suyunu spordan önce içmek faydalı mı? başlıklı yazımızda kaktüs meyvesi suyunun faydalarından bahsetmiştik. Şimdi ise yeni bir içecek gündeme geldi: Salatalık turşusu suyu.

Egzersizden sonra turşu suyu içmenin faydaları

Egzersizle ilgisi var mı demeyin, bu daha önceki alışkanlıklarınıza göre biraz garip gelebilir fakat yapılan araştırmalar kramplara karşı salatalık turşusu suyundan daha iyi bir içecek olmadığını gösterdi. Amerika’daki Kuzey Dakota Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, egzersiz sonrasında salatalık turşusu suyu içen atletlerin, sade su içenlere göre kaslarındaki krampların yüzde 37 oranında daha hızlı kesildiği görüldü. Tamamen doğal olarak üretilen salatalık turşusu suyu içeriğindeki bileşenler, beyindeki krampların oluşumunu tetikleyen bölgeyi uyararak krampların azalmasını sağlıyor. Peki, salatalık turşusu suyunu bu kadar mucizevi yapan nedir? Cevabı çok basit: Sirke. Araştırmalar sirkenin içerdiği asetik asitin mideye indikten sonra beyne sinyal gönderdiğini ve bu sayede beynin kasları rahatlattığını ve krampları engellediğini gösteriyor. (Mucize besin: Ev yapımı turşu başlıklı yazımızda turşunun faydalarını okuyabilirsiniz.)


Salatalık turşusu suyunun faydaları

Krampları geçirmenin ötesinde salatalık turşusu suyunun daha birçok faydası da var:
  • Susuzluğu giderme: Koşu ve egzersizden sonra vücudunuz terleme ile çok fazla tuz ve su kaybeder. Sodyum seviyesi düştüğü zaman vücudunuzda dehidrasyon başlar. Egzersizden sonra içeceğiniz yarım litre salatalık turşusu suyu vücudunuza ihtiyacı olan tuz ve suyu geri kazandırır.
  • Alkolün etkilerini giderme: Tıpkı egzersiz sonrası gibi fazla alkol içtiğimizde de vücudumuz su ve tuz kaybeder. Turşu suyu yine aynı şekilde vücudumuza gerekli olan suyu ve tuzu kazandırarak akşamdan kalmalığın etkilerini yok etmeye yardımcı olur. (Alkolden sonra sıkıntı yaşamayın! başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
  • Enerjiyi yükseltme: Bir saatten fazla süren antrenmanlarda vücudunuz ve zihniniz oldukça yorgun düşer. Salatalık turşusu suyu egzersizden sonra enerjinizi yükseltmenize ve canlanmanıza yardımcı olur.

Kaynak: womensrunning.com 


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Sporcu beslenmesi nasıl olmalı?
Sporcunun hem performansının yükselmesi hem vücut dayanıklılığının artması için nasıl beslenmesi gerekir? Dr. Ayça Kaya açıklıyor.

​Hangi spora hangi tür beslenme?
Doğru beslenme, herkes için olduğu kadar, belki de daha fazla, spor yapanlar için önemli. Peki hangi sporu yaparken nasıl beslenmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

​Sıcak su içmek mi, soğuk su içmek mi daha sağlıklı?
Vücut fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışabilmesi için her gün yeterli miktarda su içmeliyiz. Peki, suyu sıcak mı yoksa soğuk mu içmek daha sağlıklı?

​Her gün tüketmeniz gereken doğal probiyotikler
Doğal probiyotikler sindirim sistemini çalıştırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Peki, her gün tüketmeniz gereken doğal probiyotikler hangileri?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER