Dondurulmuş gıdaları çözdürmek için herkes farklı bir yöntem kullanıyor. Kimi mikrodalga fırında kimi yemek yapmadan bir gün önce buzluktan çıkarıp buzdolabına koyarak çözdürüyor. Bazısı ılık suda bekletiyor, kimi direkt donmuş besini önce tezgaha, ardından tavaya koyup çözdürüyor. Bunlardan illa ki biri ya da birkaçı yanlış ama hangisi?
Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, dondurulmuş gıdaları çözdürmek için bazı yöntemlerin doğru olduğundan bahsederken en kötü yöntemlerin ise en sık yapılan hatalardan olduğunu söylüyor.
Şimdi Pudra.com okurları için gıdaları çözdürmek için en kötü yöntemden en ideal yönteme kadar bir sıralama yapacağız.
1. BUZLUKTAN ÇIKARIP DİREKT TEZGAHA BIRAKMAK (SIK YAPILAN BÜYÜK YANLIŞ)
Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, bir gıdayı buzluktan çıkarıp tezgaha bırakmanın mikroplara parti davetiyesi çıkarmak olduğunu söylüyor ve bu yöntemin en riskli olan yöntem olduğunu ifade ediyor.
Dondurulmuş gıda için yapılması gereken,
- Hayvansal bir ürünse geceden, mümkünse suyu hiçbir tarafa akmayacak şekilde bir kapalı kutu veya derin bir tabak içerisinde buzdolabına çıkarın.
- Unutmayın; kırmızı et, tavuk, balık gibi hayvansal ürünlerin çözüldüğü zaman hemen pişirilmesi gerekiyor.
2. ILIK SUDA ÇÖZDÜRMEK (DOĞRU BİLİNMEYEN YÖNTEM)
Gıdaları çözdürmenin bir başka hatalı yöntemi ılık suda çözdürmek. Bunun da kesinlikle büyük bir yanlış olduğunu belirten Akdağ; gıda mühendislerinin donmuş gıdalar için 5 ile 60 derece arasındaki alanı, tehlikeli bir alan olarak gördüğünü ifade ediyor. 5-60 derece arasında mikroplar çok hızlı bir şekilde, katlanarak artıyor. Dolayısıyla ılık suda çözdürdüğünüz zaman gıdanın üzerinde mikrop gelişimini artırmış oluyorsunuz.
Akdağ, suda çözdürme yöntemini uygulayacaksanız bu yöntemin doğrusunu anlatıyor.
"Dondurulmuş gıdayı suda çözdürecekseniz bu suyun soğuk su olması gerekir. Akan soğuk suda veya buzlu suda çözdürmek de bir yöntem, evet ancak bu suyun da soğuk kaldığından ve buzların yeterli olduğundan emin olmak gerekir."
3. MİKRODALGA FIRINDA ÇÖZDÜRMEK (DOĞRU DERECE VE SÜREYİ BİLİRSENİZ İDEAL YÖNTEM)
Bir diğer yöntem ise en basit yöntemlerden biri olan mikrodalga fırında çözdürmek. Eğer çözdürme işlemini mikrodalga fırında yapacaksanız üşenmeyip mikrodalga fırının kullanma kılavuzuna bakmanız gerekiyor. Çünkü çözdürme işleminin sağlıklı olabilmesi için doğru dereceyi bulmanız gerekiyor. Bu da göz kararı bir derece değil, mikrodalga fırınınızın kullanma kılavuzunda belirtilen derece. Eğer doğru derecede, doğru sürede çözdürürseniz, dondurulmuş gıdaları mikrodalga fırında çözdürmek, doğru bir yöntem.
Yine unutmayın ki dondurulmuş bir gıdayı çözdürdüyseniz, onu bekletmeden pişirip tüketmeniz gerekiyor. Dondurulmuş bir gıda pişirilmeden tekrar buzdolabına konamaz ve tabii ki tekrar dondurulamaz.
BİR GIDA NEDEN İKİNCİ KEZ DONDURULAMAZ?
Bir gıdayı ikinci kez dondurmak, kesinlikle çok tehlikeli. Bu, her gıda için geçerli. Özellikle hayvansal gıdalar için daha da geçerli. Çünkü çözdürdükten sonra zaten doğal olarak gıdaların çoğunun üzerinde, et ürünleri başta olmak üzere mikrobiyal yapılar var. Çözdürdüğünüz zaman bunlar artabilir. Tekrar dondurduğunuzda bunları öldürmezsiniz, sadece gelişimini durdurursunuz. Bu nedenle bir gıda çözdürdükten sonra tekrar dondurulursa, gıda zehirlenmesi riski çok yükselir.
İLGİLİ HABERLERİMİZ:
Dondurulmuş besinler nasıl tüketilir?
Dondurulmuş besinler ne kadar süre saklanabilir? Gıdalarınızı dondururken nelere dikkat etmeli? Donmuş gıdaları çözdürürken nelere önem vermeli? Dondurulmuş gıdalar hakkında herşey pudra.com'da!
Hangi yiyecekler dondurulur, hangi yiyecekler dondurulmaz?
Hangi yiyecekleri uzun süre derin dondurucuda saklayabilirsiniz? Peki, hangi yiyecekler asla dondurulamaz? Pudra.com o yiyecekleri yazdı.
Ekmek neden buzdolabına konulmaz?
Eğer ekmeği buzdolabında tutanlardansanız bu yazıyı okuduktan sonra fikriniz değişebilir! Pudra.com’da.
Her 3 kişiden 1'i dondurulmuş gıda tüketiyor
Dondurulmuş gıda tüketim alışkanlıkları hakkında yapılan araştırmaya göre Türkiye'de her 3 kişiden 1’i haftada en az bir kez dondurulmuş gıda tüketiyor. İşte, araştırmanın diğer çarpıcı sonuçları...