Uzmanlık alanı kanserli dokular olan ve en son teknoloji radyoloji tekniklerinin yanı sıra yeni kanser tedavileri üzerine araştırmalarına devam eden Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, kanserli dokuların büyümesini ve gelişmesini yavaşlattığı bilimsel olarak ispat edilmiş on bir çeşit besini açıkladı ve bu besinlerin hangi kanserlerin gelişmesini önlemede etkili olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Sönmez, bilimsel araştırmalar sonucu kanserli hücrelerin gelişmesini yavaşlattığı ve gerilemesine destek olan bu besinlerle ilgili araştırma sonuçlarının bir kısmının laboratuvar ortamında kanser hücreleri üzerine etkileri incelenerek, bir kısmının hayvan deneyleriyle, bir kısmının da gözlemsel yöntemlerle alındığını belirtti. (*)
Bazı araştırmaların sonuçlarına göre bu besinleri sık tüketenlerde söz konusu kanser türlerinin daha az görüldüğü, bazı deneylerde kanser hücresini öldürdüğü, bazılarında ise tümör dokusunu küçülttüğü ve nüksü, yani yenilemeyi azalttığı saptanmış.
İlişki ile nedenselliğin aynı şey olmadığının akılda tutulmasının öneminden bahseden Prof. Dr. Sönmez, bu besinlerin sayılan kanser türlerinden bağımsız olarak da çok fazla faydası olduğunu belirtti.
İşte bilimsel araştırmalara göre kanser riskini düşürebilecek veya kanserli dokunun büyümesini yavaşlatabilecek 11 besin ve bu besinlerin kanserli dokularda yarattığı etkilerin yanı sıra diğer faydaları...
1. BROKOLİ: Meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, rektum kanseri.
Çiğ ya da pişmiş fark etmez; bu sebze en çok kanser önleyici özelliğiyle biliniyor. Bir porsiyonu 30 kaloriden daha düşük olduğu için kilo sorunlarını engellemede oldukça yararlı bir besin.
Pişirme önerisi: Brokoliyi yemek için hazırlarken kaynatmak yerine buharda pişirmeyi ya da çiğ tüketmeyi tercih edin; böylece sebze besin değerini kaybetmez.
2. HAVUÇ: Mide kanseri, prostat kanseri, akciğer kanseri.
Havuçta bulunan yüksek miktardaki beta-karoten maddesi, antioksidan görevi görerek vücut hücrelerinin hasar görmesini engeller. Böylece hücreleriniz daha genç ve işler halde çalışmalarına devam ederler.
3. SARIMSAK: Mide kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri.
Saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserden korunma, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolünün sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunma gibi pek çok alanda faydalara sahip.
4. DOMATES: Prostat kanseri.
Vücut için en etkili antioksidanlardan biri olan likopen en fazla domateste bulunuyor. Domates aynı zamanda niasin, folat ve B6, C, A, K vitaminlerinin de önemli bir kaynağı. 100 gramında 22 kalori içeren dmates aynı zamanda yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yarayan, kan şekerlerini denge altında tutan ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösteren lifin de iyi bir kaynağı.
Domatesin bir diğer güzel yanı ise ruhunuza da iyi gelmesi. Çünkü domateste serotonine benzer etki gösteren bir madde olan 5-hidroksitriptamin yer alıyor.
5. ZEYTİNYAĞI: Meme kanseri, sindirim sistemi kanserleri.
Uzmanlar zeytinyağının kokusunun insana tokluk duygusu verdiğini belirterek bu sayede kilo vermeye yardımcı olduğunu belirtiyor. Ayrıca zeytinyağının içerdiği polifenoller, özellikle stresli zamanlarda inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
6. ZERDEÇAL: Kalın bağırsak kanseri, baş boyun kanserleri, meme kanseri, prostat kanseri.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvar. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırıyor, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırıyor. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı da koruyor.
7. BAKLAGİLLER: Kalın bağırsak kanseri.
Baklagil besin grubu mineraller, özellikle potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir bakımından oldukça zengin. Ancak tohum kabuğunun alınması işlemi baklagillerin mineral madde miktarını azaltıyor, pişirme anında minerallerin pişirme suyu içine karışmasına neden oluyor. Bu nedenle faydalarından yararlanabilmek için pişirme yöntemine de dikkat etmek gerekiyor.
8. TARÇIN: Akciğer kanseri. lösemi, lenfoma.
Tokluk hissi vermeye yardımcı olan güzel kokulu tarçın kan şekerini ve kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. Soğuk algınlığına, bağırsak problemlerine, el-ayak titremelerine iyi geliyor.
9. KURUYEMİŞLER: Pankreas kanseri, rahim kanseri, kalın bağırsak kanseri, akciğer kanseri.
Her yaşta ışıltılı, sağlıklı bir cilde sahip olabilmek için kendisi küçük, etkisi büyük kabuklu yemişlerden faydalanabilirsiniz. Protein, doymamış yağ asitleri açısından zengin olan kuruyemişler, bol vitamin ve mineral içeriyor. Doğru miktarda tüketildiklerinde karın bölgesinde yağ yakımına da yardımcı olan kuruyemişler, tokluk hissini korumayı da destekliyor.
10. TURUNÇGİLLER: Pankreas kanseri, mide kanseri
Özellikle portakal ve mandalina gibi meyveler yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücre yenilenmesini destekliyor ve antioksidan özelliklere sahip.
11. KETEN TOHUMU: Kalın bağırsak kanseri.
Keten tohumunun 2 çorba kaşığı bile 6 gram lif, 4-5 gram bitkisel proteinin yanı sıra B grubu vitaminler, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin içeriyor. Magnezyum uyku ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etki yaratıyor.
İLGİLİ HABERLERİMİZ:
K vitamini hakkında bilmeniz gereken 7 önemli bilgi
Dünya çapında yapılan birçok araştırma K vitaminin kansere karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. Örneğin Amerika’daki bir çalışmaya göre, akciğer kanseri hastalarının tedavisinde kullanılan K vitamininin kanser hücrelerindeki büyümeyi azalttığı tespit edilmiş. K vitamininin kolon, mide ve ağız kanserlerinin tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği de biliniyor.
Kanser ve beslenme...
Beslenme kanserin oluşumuna neden olabileceği gibi, kanser de kişinin beslenmesini etkiler. İşte genel olarak beslenmenin kansere etkisi ve dikkat edilmesi gerekenler...
İlerlemiş kanser vakalarında fitoterapinin yeri
Araştırmalara göre fitoterapinin bugün uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerin etkinliğini artırıcı özellikleri var. Peki fitoterapi nedir?
Meme kanseri nasıl anlaşılır?
Kimler meme kanseri riski altında? Meme kanseri hangi yaşlarda daha çok görülür? Kendi kendine meme kontrolü nasıl yapılır? Yanıtları Pudra.com’da.
(*) KAYNAKÇA
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12672642/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26819805/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21473867/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23883692/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10990479/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11398177/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12672642/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26081452/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18824947/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588743/