Hava sıcaklıklarının değişken seyretmesinin vücut direncini düşürdüğüne dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, ani hava değişikliklerinden etkilenip hasta olmamak için doğru beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli uyku ve egzersizin önemine dikkat çekti. Ayrıca kapalı ortamların iyi havalandırılması ve uzun süreler klima önünde kalınmaması gerekiyor.
ISI DEĞİŞİMLERİ SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATIYOR
Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Ani hava değişimleri, insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor.” dedi. Değişen ısıyla birlikte vücut direncinin düşebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Atamer, mevsim değişikliklerinden etkilenip hasta olmamanın yolunun havanın olumsuz etkilerine karşı doğru beslenme, bol sıvı tüketimi, alkolü azaltma gibi önlemler alınmasından bahsetti.
SICAK HAVADA DÜŞEN BAĞIŞIKLIĞI NASIL GÜÇLENDİREBİLİRİZ?
Değişken havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikle doğru bir beslenme programı benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Atamer, “Özellikle bu dönemlerde besin çeşitliliğine önem verilmeli. Beslenmemizde sebze, meyve ve yeteri kadar protein olmalı. Bol su tüketilmeli. Özellikle sıcak yaz aylarında su tüketimi artırılmalı. Hazır meyve suları, çay, kahve ve asitli içecekler sıvı ihtiyacına cevap vermek için yeterli değildir. Sigara ve alkolden uzak durulmalı. Yaşa ve sağlık durumuna uygun egzersiz yapılmalı." dedi.
Ayrıca düzenli ve kaliteli uykunun gün boyu zindelik vereceğine dikkat çeken Prof. Dr. Atamer, sıcak havada sizi güneşten koruyacak kıyafetler seçmenin gerekliliğinden, sıcak çarpmalarına karşı önlem alınmasından bahsederken, sıcaktan kaçmak için kaçılan kilimalı ortamların da iyi havalandırılmasının öneminin ve uzun süre kilimalı ortamda kalınmaması gerektiğinin altını çizdi.
HANGİ BESİNLER BAĞIŞIKLIĞI KORUMAYA YARDIMCI OLUR?
Arı poleni, beta karoten, vitamin kompleksleri ve yeşil çay gibi takviyelerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınabileceğini dile getiren Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Vücudumuz fonksiyonlarını düzgün yürütebilmek için belirli ısı aralığında çalışmak zorunda. Sıcak havalarda vücut ısımız artarsa, vücudumuzdaki protein ve yağ dokuları etkilenebilir. Sonuç olarak bu olumsuz etki bağışıklık sistemimize de yansıyabilir.” diyerek sözlerini tamamladı.
BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Sıcak hava sizi de mi çarptı? Sıcak çarpmasında ne yapmalısınız?
Son günlerde, nefes alamayacağımız kadar sıcak hava dalgasına maruz kaldık. Peki vücudumuz bu dalgaya nasıl cevap veriyor?
Yeni trend: Buz banyosu (Bu trendi takip edeceğinize emin misiniz?)
Ağustos'un boğucu sıcaklarıyla savaşırken, tam da bu döneme uygun bir trend var; buz banyosu. Peki nefes nefese bırakacak bu trend güvenli mi?
Yazın kavurucu sıcaklarında doğru beslenerek serinleyin!
Yazın en sıcak zamanlarında hem fazla kilolardan kurtulmak hem de zinde ve sağlıklı olarak sıcaktan daha az etkilenmek için en iyi beslenme önerileri!