"2019 sonunda Çin'de ortaya çıkan, ancak komşu ülkeler başta olmak üzere diğer ülkelere hızla yayılması ile 2020'de adı daha sık duyulan Corona virüs (Covid-19) salgını, özellikle de son dönemde toplumda büyük bir endişeye yol açmış durumda.
Şimdiye kadarki gözlemlere göre COVİD-19, hastalananların % 85'inde hafif, %15'inde ağır seyrediyor; ağır seyredenlerin de % 5-7 kadarı yoğun bakım ihtiyacı gerektiriyor ve %3.4'lük bir ölüm oranı görünüyor. Corona virüsle ilgili bilgilerimiz henüz çok netleşmediğinden, bundan sonra nasıl seyredeceği konusunda kesin verilerimiz olmadığından net rakamlarla konuşmak çok da doğru değil.
Hastalıktan korunmak için henüz bir aşı söz konusu değil ve 1 yıldan önce insanlara uygulanabilir hale gelecek bir aşının geliştirilmesi beklenmiyor. Bu nedenle korunmada şimdilik en etkili yöntem virus ile yani hasta kişilerle temas etmekten kaçınmak.
Corona virüsten kendinizi ve ailenizi korumak için:
- Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçının.
- Zorunlu olmadıkça hastanelere gitmeyin.
- Ellerinizi özellikle toplu taşıma kullandıktan, kalabalık yerlerde bulunduktan sonra olmak üzere sık sık su veya sabunla yıkayın.
- Ellerinizi yıkayamadığınız durumlarda %60-80 alkol içeren solüsyonlarla 30 saniye ovuşturun.
- Ellerle ağıza, buruna, gözlere dokunmayın.
- Hapşırık, öksürük vb. belirtileri olan kişilere 0.5-2 metreden fazla yaklaşmayın.
- Ateş, hapşırık ve öksürük şikayetiniz var ve özellikle de yurtdışına seyahat etmişsek veya eden biri ile temasımız varsa evde kalın ve mümkün olduğunca ev halkı ile teması kısıtlayın.
- Hapşırırken ve öksürürken avuç içine asla hapşırmayın. Mümkünse bir kağıt mendile hapşırıp, mendili tek kullanımdan sonra atın ve sonrasında ellerinizi yıkayın veya alkollü solüsyon ile ovuşturun. Mendilinizin olmadı durumlarda kolunuzun iç kısmına hapşurun.
- Covid-19'a dair belirti ve bulgularınız varsa özellikle başka kişilerin bulunduğu ortamlara gireceğiniz zaman tıbbi maske takın.
- Aynı şekilde hastalık belirtileri olan kişilere evde bakım veriyorsanız maske takın.
Corona virüse karşı maske kullanımı nasıl olmalı?
- Maskeyi hastalık belirtileri olan kişilere evde bakım veriyorsanız takın.
- Maskeleri sadece günlük kullanmak hatta nefes aksırık vs ile ıslanıp ağırlaştığını hissediyorsak daha sık değiştirin.
- Kirlendikçe dış yüzeyine dokunmadan, bağlantı yerlerinden tutup açarak atın. Sonrasında yine ellerinizi yıkayın veya alkollü solüsyonla ovuşturun.
- Ateş, öksürük, nefes darlığı şikayetleriniz var ise tıbbi maske taktıktan sonra bir sağlık kuruluşuna başvurun.
(Toplumda tüm bireylerin maske takmasının, SARS-CoV-2'nin kişiler arasında bulaşmasını azaltacağına dair bilimsel bir kanıt yoktur)"
Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. Ayça Can Uz
İlgili haberimiz: Corona virüs ile artan kaygı sorunları nasıl aşılır?
Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs, kaygı sorunlarını da artırdı. Psikiyatrist Dr. Ayça Can Uz, Pudra.com için kaygı sorunlarını kaleme aldı.