2010’da kalbiniz için sigarayı mutlaka bırakın!
2009 yılında kalbiniz, aileniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakma kararı alın. Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandırıcı faktörlerin en önemlilerindendir. Ayrıca direkt olarak akciğeri etkilediği için kalp ameliyatı olan hastalarda da ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olmaktadır. Sigara içiminin kadınlarda yaptığı tahribat, erkeklere göre çok daha fazladır. Sigaranın kadınlar üzerindeki en önemli etkisi, östrojeni parçalaması ve erken menopoza neden olmasıdır. Sigarayı bırakmak hiçbir zaman ‘geç’ değildir. Özellikle menopoza giren kadınların sigarayı bırakmaları şarttır.
2010’da mutlaka kalbinizi kontrol ettirin!
Altı ayda bir kan yağlarınızı ve kan şekerinizi kontrol ettirip, yılda bir kez efor testi yaptırınız. Özellikle kadınlar koroner hastası olmayacakları inancından vazgeçip yıllık kontrollerini yaptırmalıdır.
2010 yılında menopoza giren kadınlar bu yıldan başlayarak daha ciddi olarak kardiyolojik kontrollerini yaptırmaları gerektiğini bilmeliler. Çünkü menopozla birlikte kadınlarda ortaya çıkan kalp hastalığı çok hızlı olarak ilerlemektedir.
2010’da beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin!
Sağlıklı beslenme konusunda kesin kararınızı verin! Çoğunlukla sebze ve meyveye dayalı, kolesterolden fakir bir diyet organize edin. Bu konuda sadece güvenilir kaynakların bilgilerine itibar edin. Bilin ki, ‘mucize diyet’, ‘lokman hekim ilacı’ henüz keşfedilmedi. Hastalar her zaman sağlıklı olmak için, ‘Kaf Dağı’nın ardındaki sarı çiçeği’ bekliyorlar. Ama ‘ ölmez otu’ diye bir şey yok. Beslenmede çok çeşitlilik önemlidir. Yapılan sıkı bir diyetin mükafatı olarak ayda bir kez kalp sağlığı için ‘muzır’ gibi görünen yiyecekleri tadabilirsiniz. Ama tabi çok çok ölçülü olmak koşulu ile burada önemli olan tatmaktır, tıka basa yemek değildir.
Yeni yılın ilk gününden itibaren ‘Ben artık yürüyeceğim’ kararını alın ve uygulayın!
Egzersizden uzak, hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, merdiven yerine asansörü kullanıyorsanız yeni yılda bu alışkanlıklarınızı tamamen bırakın. Daha hareketli bir yaşamın startını verin. Eviniz işinize yakın mesafedeyse aracınızı kullanmayın. Haftada en az üç kez bir saat yürüyün. Temponuz, 5 kilometreyi 45 dakikada kat ediyor şekilde olmalıdır.
Soğuk havalarda dışarıda yürümeyin!
Yeni yılda, yeni yılın ilk aylarında soğuk havada yürüyüş yapmaktan kaçının. Özellikle kalp hastalarına önerimiz, öncelikle evlerine bir yürüyüş bandı alarak ev ortamında günlük yürüyüşlerini yapmalarıdır. İkinci seçenek de, yeni bir konsept olan büyük alış veriş merkezlerinde yapılmasını tavsiye ettiğimiz uzun yürüyüşlerdir. Günün en sakin en tenha olduğu, kalabalığın az olduğu dönemde saat 10.00-14.00 arasında yürüyüş yapmaları kendileri için çok yararlı olacaktır. Bugün artık en küçük alış veriş merkezinin boyu 100 metre. 5 tur atarlarsa 1 kilometre yol eder. Bunu gün içinde iki defa yaparlarsa zaten günlük yürüme egzersizini yerine getirmiş olurlar. Ancak yürüyüş, vitrin seyreder gibi değil, biraz hızlı adımlarla yapılmalıdır. Hastalar için buraları önermemizin sebebi; bu tür binaların “akıllı bina” olarak inşa edilmesi nedeniyle içerideki havanın sıcak, enfeksiyondan korunan bir ortam, yine ısıtma sistemlerinin filtreli olması ve havanın içeri filtre edilerek verilmesidir. Bunlar hastanın sağlığı açısından önemli kriterlerdir.
2010’da yarışmacı sporları tercih etmeyin!
2010’da ‘spor kalbe iyi geliyor’ diye hiçbir zaman yarışmacı sporlara başlamayın. Futbol, tenis, basketbol gibi yarışmacı sporlarda 15-20 yıllık geçmişiniz yoksa, 40 yaşından sonra bu tür sporlara başlarsanız felaketi davet etmiş olabilirsiniz. Onun için rekabet içerikli sporların yerine yapacağınız düzenli egzersizler, kalp hastalıkları ve kalp krizi riskine karşı koruyucu bir etki yapar, kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. Ancak 30 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız da, gizli kalp hastalığı riskine karşı mutlaka iyi bir kalp kontrolünden geçmeniz ve bir rehabilitasyon uzmanının yapacağı programı uygulamanız çok önemlidir.
2010’da sağlığınızı kontrol altında tutun
Eğer 40 yaş ve üzerindeyseniz, bugüne kadar da kalp yönünden bir kontrolden geçmediyseniz, 2009’un ilk haftaları içinde mutlaka bir kardiyolojik kontrolden geçin. Özellikle bilgisayarlı anjiyografi ile kalp damarlarınızın durumunu kontrol ettirmeniz yararlı olacaktır. Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, şişmansanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 30, değilseniz 40 yaşından sonra yeni yılda şu testleri yaptırın: Total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), tigliserid ve kan şekeri. Ayrıca düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürmenin de zamanıdır.
2010’da stresten uzak durun
2009 yılında aileniz, işiniz ve sosyal çevreniz ile ilgili sizi üzen olaylar varsa, 2010’da bunlardan süratle kurtulun. Yeni yılda daha barışçı, daha uyuşmacı, daha az stresli, daha huzurlu bir yaşam tarzı benimseyin. Her şeyden önce 2009 yılında kendinizle kavga ediyorsanız öncelikle kendi iç dünyanızla barışın. Bu sayede etrafınıza mutluluk ve barış mesajları verebilirsiniz. Evliyseniz, eşinizle daha uyumlu olmaya çalışın. Anne babaysanız, çocuklarınızla daha ılımlı ve uzlaşmacı bir iletişim kurun. Bunun için de gerekiyorsa bir aile psikoloğundan yardım alın. Kendinizle, yaşamla, ailenizle, eşinizle, mesleğinizle, dostlarınızla barışık olun. Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz (A tipi kişilik) yavaşlayın. A tipi kişilikte kandaki adrenalin seviyesi çok yükselir, bu da spazma neden olur. Riskinizi azaltmak için daha yumuşak, sakin hareket eden, huzurlu biri olmaya özen gösterin. Yeni yılda iş ve meslek hiçbir zaman, beceri ve olanaklarınızı zorlamayın, çocuklarınıza hazır olmadıkları sorumlulukları vermekten kaçının.
2010’da aşık olun!
2009 yılında aşık olmadıysanız 2010 yılında mutlaka aşık olun. Öncelikle eşinize, ailenize, işinize ve ülkenize aşık olun. Çünkü aşık olmak kalbe iyi gelir. Endorfin hormonu salgılanmasını sağlar. Endorfin, zevk ve mutluluk veren bir hormondur. İyi bir aşk hayatı kalp sağlığı için çok gereklidir. Mutlu yaşamayabilmek için sağlıklı bir aşk hayatına ihtiyaç vardır. Düzenli bir aşk hayatı olan insanların yaşam kalitelerinin artacağı da kesindir.
İlgili diğer haberlerimizi okumak için tıklayın:
Kalbinizi kışa hazırlayın Kalp hastalarının kış mevsiminde kalp sağlıklarına daha da dikkat etmeleri gerekir. İşte bunun için yapılması gerekenler...
Damar sertliğine karşı ne yemeli? Sağlıksız ve bilinçsiz beslenme damar sertliğine; damar sertliği de kalp krizine neden olabiliyor.
Yüksek kolesterolle başa çıkma yolları Kolesterol nedir, neden yükselir? Tehlikeleri nedir ve kolesterolümüzü düşürmek için neler yapabiliriz?
Kolestrol diyeti nasıl olmalı? Dr. Burak Başarır, günümüzün sorunlarından olan kolesterolü, beslenme yoluyla kolesterol düzeyinin nasıl düşürülebileceğini anlatıyor.
İlaç gibi meyve suları Vitamin deposu meyve suları aynı zamanda birçok rahatsızlığın da en doğal ilacı. Yazın favori meyve suları burada!
Her kadının yaptırması gereken 10 test Her kadının mutlaka yaptırması gereken, yaşamsal önem taşıyan 10 test ve tanı yöntemlerini öğrenmek ister misiniz?
‘Baş’tan aşağı sağlık Saçlarınız, kulaklarınız, gözlerinizden tutun; kalbiniz, karaciğeriniz ve dizlerinize kadar sağlıklı olmanın yolları burada!