Mindfulness ne anlama geliyor?
Mindfulness hiçbir yargılama ve sorgulama içine girmeden, geçmiş veya geleceği düşünmeden, kaygı taşımadan, bilinçli bir şekilde "şu an" ne oluyorsa kabullenmek ve anın farkına varmak anlamına geliyor. Çok eski zamanlardan beri bir Budist meditasyonu olarak kullanılan mindfulness şu anki şeklini 1979’da Doktor Jon Kabat-Zinn'in çalışmaları sonucu almış. Jon Kabat-Zinn Amerika’da stres üzerine çalışmalar yapan, Thich Nhat Hanh ve Zen Ustası Seung Sahn'ın öğrencisi olmuş bir doktor. Kabat-Zinn, kronik hastalıkların tedavisinde sekiz haftalık stres azaltma programını uygulamaya başlıyor ve daha sonra bu tedavi şeklinin zihinsel ve bedensel sağlık için çok faydalı olduğunu görüyor, ardından Mindfulness tabanlı stres azaltma (MBRS) adlı bir terapi şekli geliştiriyor. Bugünkü mindfulness kavramı böylece ortaya çıkıyor. Kabat-Zinn kısaca Mindfulness’ı şöyle tanımlıyor: "Mindfulness yaşanan anın tam olarak farkında olmak, yargılamamak ve bunun farkında olduğunuzun da farkında olmaktır." Bunu yaparken sadece "an"a odaklanmak ve nefesinizi dinlemek sizi farkındalığa yaklaştırabilir. Mindfulness bir din veya sizi kariyer hedeflerinden soğutacak bir akım değil ve bunu yaparken bağdaş kurmak zorunda değilsiniz. Daha önce hiç yoga veya meditasyon yapmamış, dindar veya ateist insanlar da mindfulness'ı günlük hayatlarının bir parçası haline getirebilirler çünkü mindfulness farkındalık yaratarak sizi stresten uzaklaştırmayı sağlayan güzel bir araç sadece. (Kendimize sürekli tekrar ederek, anda kalmayı zamanla öğrenmek mümkün. Anda kalmanın 7 yolu başlıklı yazımız size yardımcı olabilir.)Mindfulness beden ve ruhumuzu nasıl zenginleştiriyor?
Kronik yorgunluk, stres, anksiyete, depresyon ve kanser gibi fiziksel hastalıklar her geçen yıl artıyor. Artık ilkokula giden çocuğunuzun bile hayatında çok fazla stres faktörü var. Hayatımız iyi, kötü ve nötr birçok olayın içinden geçiyor, etkileniyoruz ve stresimiz artıyor. Mindfulness’a göre olan her ne ise ondan kaçmak yerine onu kabullenip yaşamak gerekiyor. Bu insanların olaylara daha sakin bakabilmesini sağlıyor çünkü stres sağlıklı düşünmeyi engelliyor. Araştırmalara sadece birkaç hafta bile mindfulness uygulandığında kişiye fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda birçok fayda sağlıyor. İşte mindfulness’ın kazandırdıkları:- Sekiz hafta boyunca mindfulness meditasyonu yapan kişilerin bağışıklık sistemi güçleniyor. Bu her anlamda daha sağlıklı bir vücut demek.
- Araştırmalar mindfulness'ın stres ve anksiyeteyi azaltarak, pozitif düşünceleri arttırdığını gösteriyor. Hatta bazı doktorlar antidepresan ilaçlar yerine mindfulness terapisini öneriyor. (Çekim yasasına göre negatif düşünce negatifi getiriyor, üstelik negatif düşünmenin bizi hasta ettiğini de biliyor muydunuz? Negatif düşünceler bizi hasta ediyormuş! başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.)
- Mindfulness beyni stresten arındırarak olumlu yönde şekillendiriyor. Mindfulness sayesinde beyindeki hafıza, öğrenme, duygularla ilişkili alanlar genişliyor.
- Mindfulness daha iyi odaklanmayı sağlıyor ve hafızayı güçlendiriyor.
- Mindfulness insan ilişkilerinizi güçlendiriyor ve başkalarına yardım etme, empati gibi duygularınızı geliştiriyor.
- Mindfulness sadece bir meditasyon değil aynı zamanda psikolojik terapilerde, okullarda, anne-babalık eğitimlerinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra metabolizmayı düzenlediği için obeziteyi de engelliyor.
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Meditasyon nasıl yapılır?
Meditasyon yapmanın tek bir kuralı var, o da zihnimizi susturmaktır. Doğru nefes almak meditasyonda ilk adım olur...
3 dakikalık soluklanma meditasyonu
Gün içinde yaşadığımız stres ve kaos, yaşadığımız anı fark etmemizi engeller. Mark Williams ve Danny Penman'ın Farkındalık kitabındaki 3 Dakikalık Soluklanma Meditasyonu ile kendinizi daha iyi ve pozitif hissetmeniz mümkün.
Negatif düşüncelerden kurtulmanın 10 yolu
Negatif düşüncelerin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Hayata daha pozitif bakmak ve negatif düşüncelerden kurtulmanın 10 yolunu Pudra.com yazdı.
Yaşam motivasyonunu artırmanın 10 yolu
Kendinizi isteksiz hissediyorsanız, hemen harekete geçmenin zamanı! Motivasyonunuzu artıracak önerileri Pudra.com yazdı.