@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.01.2017

Negatif düşüncelerden kurtulmanın 10 yolu

Negatif düşüncelerin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Hayata daha pozitif bakmak ve negatif düşüncelerden kurtulmanın 10 yolunu Pudra.com yazdı.

Hayatımız her zaman istediğimiz gibi gitmiyor. Zor zamanlardan geçiyoruz, yıpranıyoruz, yüzleşmekten kaçıyoruz ve bazen bazı insanlara gerçekten söylemek istediklerimizi söyleyemiyor ve içimize atıyoruz. Bütün bunlar, kafamızda yarattığımız korku ve endişelerle birleşerek negatif düşüncelerin bizi yönetmesine sebep oluyor. Aslında negatif düşüncelerin bize bir fayda getirmeyeceğini de biliyoruz ama bazen birilerinin bize bunu hatırlatması gerekiyor. Bunu yapmak aslında hiç de zor değil. Kendinizi yıpratmayın, dertlerinizi çevrenizdekilerle paylaşın, başa çıkamıyorsanız mutlaka profesyonel destek alın. Ancak ne yaparsanız yapın kendinizi negatif düşüncelere teslim etmeyin. Şimdi rahatlayın ve yazımızı okuyun. İşte, bizi yoran ve boş yere vaktimizi çalan negatif düşüncelerden kurtulmanın yolları:

Negatif düşüncelerden nasıl kurtulursunuz?
 

1. Negatif düşüncenizi tanımlayın

Negatif düşüncelerinizden kurtulmak için öncelikle onları tanımlamak ve kabul etmekte fayda var. Neler sizi endişelendiriyor? Herhangi bir durumun içindeyken sürekli negatif taraflarını mı görüyorsunuz? Bazı şeyler aslında biraz sizin bakış açınızdan dolayı negatif görünüyor olabilir mi? Düşünceleriniz çok yüksek sesli olabilir, ancak bir durup onları tanımlamak size çok yardımcı olacak. Bu konuda rahatlamanıza en çok yardımcı olacak şeylerden biri negatif düşüncelerin çok normal olduğunu unutmamak. Beynimiz gün içinde milyonlarca düşünce üretiyor ve bunların hepsinin pozitif olmasına imkan yok. Sürekli mutlu ve olumlu olmak zorunda değilsiniz. Kendinize, ‘’Çok mutsuzum, çok zor şeyler yaşıyorum’’ demek yerine, ‘’Evet zor şeylerle yüzleşiyorum ama elimden gelenin en iyisini yapıyorum ve çaba gösteriyorum’’ derseniz biraz daha rahatladığınızı göreceksiniz. (Mutlu olmak isteyenlere 3 altın kural başlıklı yazımız da size ilham verecek.)
 

2. Negatif düşüncenizin gerçekliğini test edin

Sizi yoran ve tekrarlayan negatif düşüncelerinizi bir kağıda yazmakla işe başlayabilirsiniz. Ardından yanlarına gerçekle ne kadar gerçekle ilişkili olduklarını, ne kadar doğru olduklarını ve bunların gerçek hayatta sizi ne kadar etkileyebileceğini yazın. Her negatif düşüncenizin doğru olmadığını aslında sizi çok da etkilemeyeceğini göreceksiniz. Hayata bakış açımızın nasıl olması gerektiğiyle ilgili anonim bir yazıda şöyle deniyor: ‘’Bunun 5 yıl sonra da benim için bir önemi olacak mı?’’ Değilse kendinizi yıpratmaktan vazgeçin.
 

3. Duruma dışarıdan bakın

Bazen içinden çıkamadığımız durumlardan soyutlanıp, olaya dışarıdan bakmak en iyisi olabilir. Negatif düşünceniz çok fazla yoğunlaştığında ve durumun içinden çıkamadığınızda kendinize şu soruları sorun: Bu duruma başka hangi farklı taraflardan bakabilirim? Bu durumda bir başkası olsa nasıl davranırdı? Bu durumda X (çok güvendiğiniz ve düşüncelerine inandığınız biri) olsaydı nasıl davranırdı? Bu durum dışarıdan bakıldığında çok kötü mü yoksa ben durumu düşüncelerimle etkiliyor olabilir miyim? Bu şekilde düşünmek gerçekten bana yardımcı oluyor mu?
 
mutluluk

4. Bir teşekkür ve minnet listesi yazın

Teşekkür ve minnet etmek günlük hayatta çoğumuzun atladığı ama aslında kurtarıcılarımız olan duygular. ‘’The Magic’’ kitabının yazarı Rhonda Byrne, her gün minnet ettiğiniz ve teşekkür ettiğiniz 10 şeyi yazmanın çok güçlü olduğunu ve tamamen hayatınızı değiştireceğini söylüyor. Durum ne olursa olsun mutlaka sahip olduğunuz ve sizi hayata bağlayan şeyleri hatırlayın ve her gün teşekkür edin. Bunu bir egzersiz gibi her gün düzenli olarak tekrarladığınızda alışkanlık haline gelecek ve hayatınızın pozitif olarak nasıl değiştiğini göreceksiniz. Size ve ilişkinize mutluluk katacak cümleleri her gün tekrarlayın. 
 

5. Etrafınızı pozitif insanlarla sarın

Bizi kendimiz kadar etrafımızdaki insanların ruh hallerinin de etkilediği bir gerçek. Etrafınızda sürekli negatif insanlar olursa etkilenmemeniz mümkün değil ama unutmayın ki tam tersi etrafınızda sürekli pozitif insanlar olursa da etkilenmemeniz mümkün değil. Sizi üzen, negatif düşüncelerinizi hatırlatan, enerjinizi düşüren insanları etrafınızdan uzaklaştırın. Bu durum negatif düşüncelerinizi de azaltmanıza yardımcı olacak. (Çekim yasası nasıl uygulanır? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)
 

6. Kurban psikolojisinden çıkın

Sizi bugüne getiren yaşadıklarınızı bir kere daha düşünün çünkü birçoğu aslında sizin kararınızdı ve birçoğunu isteyerek yaptınız. Başkalarını suçlamayın ama kendinizi de asla suçlamayın. Ne yaşandıysa yaşandı kabul edin ve kurban psikolojisine girmeyin. Her hareketinizin ve kararınızın sorumluluğunu alın ve geçmişe bakmayın. Hatalarınız varsa bunlardan gerekli dersleri alın ve devam edin. Daha güçlü ve daha pozitif bir insan olmaya başladığınızı göreceksiniz.
 

7. Birisine yardım edin

Bir başkasına yardım etmek negatif düşüncelerinizden ve sürekli kendi odağınızda olmaktan sizi çıkarır. Ayrıca bir başkasına yardım etmek, başkalarını mutlu edebildiğinizi görmek sizi de mutlu etmeye başlayacak.
 
mutlu

8. Yaratıcı olun

En büyük sanatçılar, en başarılı iş adamları aslında hep zorluklardan geçmiş kişiler. Yaşadığınız zor zamanları ve negatif düşünceleri bir avantaja çevirebilirsiniz. Resim yapmayı bilmiyorsanız bile elinize bir kalem alın ve çizin, yazı yazın, düşüncelerinizi başkalarıyla paylaşın, şarkı söyleyin ya da kendinizi dışa vuracak herhangi bir şeyi yapın. Belki de bu dönemde aklınıza daha önce hiç olmadığı kadar yaratıcı bir düşünce gelecek.
 
9. Hareket edin
Temiz havada yürüyüşe çıkın, size çok iyi gelen bir müziği dinleyerek koşun, yoga, pilates ve meditasyon yapın fakat ne yaparsanız yapın hareketi asla bırakmayın. Düşüncelerinizin ve ruh halinizin fiziksel durumunuzla ilişkili olduğunu unutmayın. Düzenli egzersiz yapmak hormonlarınızı düzenler, rahatlamanızı ve negatif düşüncelerinizden kurtulmanızı sağlar.
 

10. Gülümseyin

Bazen çevremizdeki insanları asık suratlı olmakla suçlarız ama kendimize bakmayı düşünmeyiz. Siz gün içinde ne kadar gülümsüyorsunuz? Unutmayın, etrafınızdaki insanlar sizin birer aynanız. Her sabah iş yerinize gülümsemeyle girin, insanları nasıl etkilediğinizi göreceksiniz. Gülümsemeyi zorlansanız bile bir alışkanlık haline getirin çünkü gülmek sizi rahatlatır ve negatif düşüncelerden kurtulmanıza yardımcı olur. Gülümsemenin gücüne inanın. Siz ne kadar pozitif olursanız yaşamınızdaki her şeyin de size pozitif olarak döneceğine inanın. Son olarak Mahatma Ghandi’nin şu sözlerini hatırlayın:
Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelerinize dönüşür
Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür
Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür
Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklarınıza dönüşür
Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür
Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür
Karakterinize dikkat edin, kaderinize dönüşür.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
2016'da hayata pozitif bakmak isteyenlere öneriler
Yeni yıla pozitif bir başlangıç yapmak için 30 günde nasıl kendinizi yenileyebilirsiniz? Kişisel Dönüşüm Eğitmeni Banu Kalaycı yazdı.

Hayata daha mutlu bakmak için 10 tavsiye...
Herkesin hayatında iyi günleri gibi kötü günleri de olabilir. Zor günleri atlatmak için moralinizi yükseltecek ve hayata daha mutlu bakmanızı sağlayacak 10 öneri...

Gülümsemenin faydaları
Günde sadece 10 dakikalık bir gülümseme kalp hastalıkları riskini azaltır. Tebessüm eden insanların sosyal ilişkileri daha kuvvetli olur.

​Mutluluk sözleri
Mutluluğa dair en güzel sözler... Mutluluk Tabletleri kitabından tarihe damga vurmuş isimlerin mutluluk veren sözlerini derledik...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER