20.02.2023

Travmaya maruz kalan kişiye nasıl destek olunmalıdır?

Travmaya maruz kalan kişiye doğru yaklaşım ve manevi destek nasıl olmalıdır? Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı anlatıyor.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Travmaya maruz kalanlara ruhsal desteğin önemini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, depremzedelerin psikolojik açıdan en büyük ihtiyacının duygularının anlaşılması ve paylaşılması olduğunu söyledi. Çağlı, deprem gibi afet durumlarında özellikle sosyal desteğe çok ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Travmaya maruz kalan kişiye nasıl destek olunmalıdır?

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, travmaya maruz kalan kişiye doğru yaklaşım ve manevi destek hakkında değerlendirmede bulundu.

Kahramanmaraş depremleri nedeniyle fiziki kayıplar, fiziki yaralar kadar ruhsal olarak da yaralandığımız ve ruhsal kayıplar verdiğimiz bir süreç içerisinde bulunduğumuzu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Gökpınar Çağlı, “Fiziki yaralar sarılırken bizim için önemli olan noktalardan bir tanesi de ruhsal yaraların sarılabilmesidir.” dedi.

En büyük ihtiyaçları anlaşılmak

Afete maruz kalanların en büyük ihtiyacının anlaşılmak olduğunu ifade eden Gökpınar Çağlı, “Bu afete maruz kalmış kişilerin, kendilerinin dinlendiğini, duygularını anlamaya çalışan birilerinin var olduğunu, diğerlerinin onların yanlarında olduğunu hissetmesi çok büyük önem taşımaktadır. Yaşadıkları duyguları birebir anlamak mümkün olmasa bile onları dinlemek, bu manevi desteği vermek onlar için oldukça değerlidir.” dedi. 

Yorum yapmadan dinleyici olunmalı

Depremzedelere yaklaşımın önemine de işaret eden Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, “Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunuyor. Önemli noktalardan bir tanesi, asla yargılayıcı ya da duyguları küçümseyici bir şekilde dil kullanmadan, yönlendirme ve yorum yapmadan dinleyici pozisyonunda olmak gerekiyor.” tavsiyesinde bulundu.

Sosyal destek önemli

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, deprem gibi afet durumlarında özellikle  ilerleyen süreçlerde “iyileşmek” adına sosyal desteğe gönüllülerin sosyal desteğine çok ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi: “Duyguların paylaşılması – birlik olabilmek  - destek almak ve vermenin iyileştirici gücüne ihtiyaç duyduğumuz bu dönemlerde  eş, dost, akraba veya tanıdık tanımadık gönüllülerin sosyal desteği çok büyük önem taşımaktadır.”

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Depremzedelere bu cümleleri kurmayın!
Depremzedeye yaklaşım nasıl olmalı, biliyor musunuz? Depremi yaşayan insanlarla konuşurken özellikle bazı ifadelerden uzak durulması gerekiyor!

​Afet sonrası travmaya mühahale ne zaman yapılmalı?
Telkin etmek yerine acılar paylaşılmalı. Şok etkisi yaşanan ilk aşamada, henüz travma süreci tam sonlanmamışken psikolojik müdahalede bulunmak doğru değil.

​Stres yönetimini kolaylaştıracak 8 adım
Fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal hayatı etkileyen stres birçok fiziksel ve ruhsal soruna neden oluyor. Ancak onu yönetmek mümkün.

​Arama Kurtarma Uzmanı Doug Copp'dan depremde hayatta kalma rehberi
Amerikan Uluslararası Kurtarma Ekibi'nin dünyaca ünlü Kurtarma Şefi ve Afet Olayları Müdürü Doug Copp'dan 10 maddede deprem anında hayatta kalma rehberi!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER