Son zamanlarda D vitamini ve yağ yakma ilişkisiyle ilgili çeşitli araştırmalar yapıldı. Peki, gerçekten D vitamini yağ yakabilir mi?
D vitamini bel bölgesindeki yağları yakmaya yardımcı
Kilo kontrolü ve D vitamini ilişkisi incelendiğinde, kilosu yüksek olan kişilerde D vitamininin daha az olduğu görülmüş. Vücuttaki D vitamini seviyesi az olduğunda, tokluk hormonunun da daha az salgılandığı anlaşılmış. Hücresel seviyedeyse D vitamininin, yağ hücrelerinin artmasını engellediği ortaya çıkmış. Araştırmalar sonucunda D vitamininin özellikle bel bölgesindeki yağları yakmaya yardımcı olduğu ortaya çıkmış. Kalsiyumla birlikte çalışan D vitamini göbek bölgesinde yağlanmaya neden olan stres hormonu kortizolu de azaltıyor.
Amerika’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırmaları Merkezi’nde günlük D vitamini takviyesi alan, 50-75 yaşlarında yüksek kiloya sahip kadınlar arasında yapılan araştırmada, D vitamininin kalsiyumu ve kemik gelişimini düşünülenden daha fazla etkilediği görülmüş. Bu araştırma sonucunda D vitamininin kanser ve kardiyovasküler hastalıkları engellemede, kilo vermede etkili olduğu ortaya çıkmış. Bu araştırma süresince 12 ay boyunca araştırmaya katılan obez kadınlardan bir diyet programına sadık kalarak, her gün D vitamini takviyesi kullanmaları istenmiş. Zamanla bu kadınların kilo ve boy oranlarının dengelendiği, özellikle bel bölgesinde incelme olduğu kanıtlanmış.
D vitamini eksikliği önemli!
Yetişkin bir insanın vücudunda D vitamini 50-60 ng/ml aralığında olmalı. 20 ng/ml’nin altı tehlikeli, 100 ng/ml üzeri ise toksik olarak düşünülüyor. Bir insanın günlük D vitamini ihtiyacı 1000 ünite olarak düşünüldüğünde bunun 100-150 ünite kadarını yumurta, ciğer, süt gibi besinlerden karşılarız. Yaz aylarında güneşe çıkıldığında bu oran yükselir ve 800 üniteyi bulur. Ancak kışın daha az güneşe maruz kalındığından D vitamini takviyesi almak gerekebilir. D vitamini takviyesi alıp alamayacağınıza yapılacak ölçümler sonucu hekiminiz karar vermeli. D vitamini takviyesi genellikle 50 yaş üzerine tavsiye ediliyor. Aşırı D vitamini kullanımı ise bulantı, kusma, halsizlik gibi sorunlar çıkarabiliyor.
Konuyla ilgili yazılarımız
D vitamini eksikliği neye yol açar?
Son zamanlardaki araştırma sonuçları, D vitamini eksikliğinin kalp hastalığı riskiyle de bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla D vitamini kalp hastalıklarından korunmada önleyici olarak dikkat çekmeye başladı.
D vitamini eksikliği hangi hastalıklara neden olur?
Alerjik rahatsızlıklardan kansere kadar birçok hastalığa neden olan D vitamini eksikliğini dünyada birçok insan yaşıyor. Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, D vitamini eksikliğinin neden olduğu hastalıkları ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor.
Yeterli D vitamini için ne kadar güneşlenmek gerekir?
Güneşten D vitamini almak için hangi saatler arasında, haftada kaç kez güneşe çıkmak gerekir? Güneşlenme süresi beyaz tenliler ve esmerler için farklı mıdır? Op. Dr. Ebru Aydın yanıtlıyor.