Son yapılan araştırmalar sonucunda tıp dünyası yeni bir gerçeği açığa çıkardı: Beynimiz bağırsaklarımızı etkilediği kadar, bağırsaklarımız da beynimizi etkiliyor. Yani bu sinyal alışverişi çift taraflı oluyor çünkü sinirlerimizin çok büyük bir kısmı bağırsaklarda bulunuyor. Kısacası bağırsaklar, ikinci beynimiz olarak kabul ediliyor. Nasıl mı?
Probiyotikler ruh sağlığımızı etkiliyor mu?
Bakteriler, mantar, virüsler ve vücudunuzun mikroflorasını oluşturan diğer mikroorganizmalar toplam vücut hücrelerinin 1/10’nunu oluşturuyor. Bu, bu küçük organizmaların hem beden hem de ruh sağlığını üzerinde çok büyük bir etkisi olduğu anlamına geliyor. Güncel sağlık haberleri ve bilimsel makalelerin yer aldığı BrainBlogger’da yayınlanan haberde, probiyotik gıda takviyesinin ruh durumunu nasıl etkilediği ile ilgili bilimsel çalışma anlatılıyor: "Araştırma ekibi dört hafta sürecek probiyotik takviye deneyi için 40 sağlıklı denek belirledi ve deneklerin çoğunluğu genç yetişkin kadınlardan oluşuyordu. Deneklerden 20 tanesi her gün içeriğinde birçok sağlıklı bakteri bulunan probiyotik gıda takviyesi alırken, diğer 20 deneğe de plasebo verildi. (Plasebo: Farmakolojik olarak etkisiz ilaç, insanların gerçek bir ilaç içtiğini sanarak kendi kendilerini iyileştirme güçlerini ortaya çıkarmalarına 'plasebo etkisi' deniyor) Dört haftanın sonunda, deneye başlamadan önce ruh hali kötü, agresif olan ve probiyotik takviye alan deneklerin, ruh hallerinde iyileşme ve düzelme olduğu görüldü. Özellikle kötü ruh haliyle birlikte gelen negatif düşüncelerin azalması ile olası depresyon belirtilerinin önüne geçildiği rapor edildi. Bu deneyin sonucunda probiyotik gıda takviyesi alan yani bağırsak florası sağlıklı olan kişilerin ruh sağlığının da düzeldiği kanıtlanmış oldu.""İkinci beyin" nasıl çalışıyor?
Vücudumuzun en büyük organı olan bağırsakların aslında ne kadar önemli olduğu yıllar boyunca bilinmiyordu. Gaita sıvısı ve birçok bakteriden oluşan bağırsaklar, vücuttaki savunma hücrelerimizin %70’ini barındırıyor. Vücut zehirlendiği zaman bunu ilk olarak bağırsaklar algılıyor ve beynimize sinyaller gönderiyor. Bu sinyaller sayesinde beyin, zehirle başa çıkabilmek için kusma, kasılma veya ishal gibi belirtilerle vücudu savunmaya geçiriyor. Bu durumda bağırsaklara 'ikinci beyin' demek hiç yanlış olmaz, değil mi? Bağırsaklarımız Peristaltik Refleks adı verilen bir kıvrılma hareketiyle çalışıyor. Bu ağızdan makata doğru yönelen kıvrılma refleksinin hangi hızda çalıştığı o kadar önemli ki, az çalışırsa kabızlık, çok hızlı çalışırsa ishal meydana geliyor.Sağlıklı bağırsaklara sahip olmak için nasıl beslenmeliyiz?
Makalelerinde yoğurt gibi probiyotikleri tüketmenin önemini her fırsatta belirten Dr. Mercola, bağırsak fonksiyonlarının yetersizliğinin obezite ve diyabet gibi hastalıklara yol açabileceğini söylüyor. Bağışıklık sisteminin ve genetik faktörlerin de etkili olduğunu belirtirken, sağlıklı ve doğru beslenmenin 'ikinci beynimizi' korumamız için çok değerli olduğunun altını çiziyor. Dr. Mercola’ya göre bağırsak sağlığını bozan en kötü şeyler işlenmiş, katkılı ve genetiği değiştirilmiş gıdalar, konvansiyonel tarımla yetişmiş sebze-meyve ve bu bölgelerde yetişmiş hayvanların etleri, son olarak da antibiyotiklerin yanlış kullanımı. Bağışıklık sisteminizin yüzde 80’i sindirim sisteminize bağlı, dolayısıyla sindirim sisteminizin sağlıklı olması, basit bir soğuk algınlığından kansere kadar tüm hastalıklardan korunmanızı sağlayabilir. Dr. Mercola’nın bağırsak sağlığımızı korumamız için önerileri şöyle:- Beslenirken işlenmiş, katkılı yiyeceklerden uzak durun.
- Doğal ve klasik yollarla fermente edilmiş gıdaları tercih edin. Fermente edilmiş sebzeler, yoğurt ve özellikle kefir mutlaka her gün tüketmeniz gereken gıdalar arasında olmalı.
- K2 ve D vitamini açısından zengin sebzeleri tüketin.
- Dr. Mercola gıda takviyesini çok önermiyor, fakat günlük olarak probiyotik gıdalardan zengin beslenemiyorsanız, her gün probiyotik gıda takviyesi alabilirsiniz. Probiyotik nedir? Probiyotiklerin yararları nelerdir? başlıklı yazımızda probiyotikler hakkında daha detyalı bilgi bulabilirsiniz.
Sonuç olarak bağırsaklarımızın sadece yediklerimizi ayrıştırıp vücudumuzdan atan basit bir organdan çok daha fazlası olduğu ortada. Bağırsak florasındaki en ufak bir değişiklik bile obeziteden, diyabete hatta depresyona kadar birçok hastalığa yol açabiliyor. "Ne yersen, o'sun" sözünden hareketle sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmenin önemini unutmayın.