09.05.2016

4-7-8 Metodu ile saniyeler içinde uykuya dalmak mümkün mü?

Saniyeler içinde uykuya dalmayı sağlayan 4-7-8 Metodu aslında bir nefes tekniği. Peki bu 4-7-8 Metodu nasıl uygulanıyor?

Amerika'daki bir araştırma, Amerika’daki insanların yüzde 60’ının insomnia yani uyku bozukluğundan mustarip olduğunu ortaya çıkarmış. Dönüp kendimize baktığımızda çok da farklı bir tablo yok. Zira günümüz insanı için kaliteli bir uyku artık lüks! Stres ile uyku birbirleriyle ters orantılı gidiyor yani stres daha fazla uykusuzluk, daha fazla uykusuzluk da stres anlamına geliyor. Ertesi gün bizi bekleyen bir sürü iş varken hızlıca uykuya dalmak istiyoruz fakat bu herkes için her zaman mümkün olmuyor. Uykusuzluk nedeniyle yaşam kalitemiz de azalıyor. Yetişkin insanların çoğu uykusuzlukla mücadele ederken, bu alanda yapılan bilimsel çalışmalar da son yıllarda artmış durumda. Doğru nefes almanın özellikle bütünsel yaklaşımla oldukça önemli olduğunu savunan tıp doktoru ve yazar Dr. Andrew Weil, hızlıca uykuya dalmanın eskiden beri bilinen 4-7-8 metodu adı verilen bir teknik ile çok kolay olduğunu söylüyor. Doğu felsefesinin iyileşme yöntemlerini baz alan bu yöntem doğru nefes teknikleriyle hızlıca uykuya dalınabileceğini anlatıyor. Dr. Weil, uykuya dalmak için kasların gevşemesi ve nefesin düzenlenmesi gerektiğini fakat stresli insanların aksine nefeslerini tuttuklarını ya da yanlış nefes aldıklarını belirtiyor. (Teknoloji uykusuzluğa neden oluyor başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)

Saniyeler içinde uykuya dalmayı sağlayan yöntem
 

4-7-8 Metodu nasıl uygulanıyor?

4-7-8 Metodu olarak bilinen bu nefes tekniği kolayca uygulanabiliyor. Egzersizi yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz.
1. Dilinizi üst dişlerinizin hemen üstündeki yumuşak dokuya yerleştirin ve tüm egzersiz boyunca orada tutun.
2. Bütün nefesinizi "şşş" sesi çıkararak dışarı boşaltın.
3. Ağzınızı kapatın, yavaşça burnunuzdan nefes alarak dörde kadar sayın.
4. Nefesinizi tutun, yediye kadar sayın.
5. Tüm nefesinizi yine aynı "şşş" sesini çıkartarak dışarı verin ve aynı zamanda sekize kadar sayın.
6. Bu yaptığınız bir tur oluyor. 3 kez ya da daha fazla tekrar edin.
 
uyku
Gün içinde de uygulayın
Egzersiz sırasında dörde kadar sayarak nefes almak ciğerlere daha fazla oksijen girmesini sağlıyor. Yediye kadar saymak oksijenin dolaşım sisteminizde daha iyi yayılmasını sağlıyor ve sekize kadar sayıp nefes vermek kalp atışını yavaşlatıp, ciğerlerden daha fazla karbondioksitin dışarı atılmasına yarıyor. 4-7-8 Metodu anksiyetenin azalmasına, stresle mücadele etmeyi kolaylaştırmaya ve nefesinizi doğru kullanmanıza sebep oluyor. Bu yöntemi uykuya dalmanın yanı sıra gün içinde de stresle mücadele etmek için uygulayabilirsiniz.


 
Kaynak: news.bitofnews.com


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Soğuk odada mı, sıcak odada mı uyumak daha sağlıklı?
Rahatça uykuya dalabilmek için oda sıcaklığı önemli. Soğuk odada mı yoksa sıcak odada mı uyumak daha sağlıklı? Pudra.com araştırdı.

İyi bir uyku için 10 öneri
Yoğun ve stresli hayat yaşayanlar arasında özellikle uyku sorunları çok yaygın. Ancak iyi ve rahat bir uykuyla hayat kalitesi artırılabilir. 

5 dakikada stres atma yolları
Daha mutlu ve daha huzurlu yaşamayı başarmış kişilerin kısa sürede stresle mücadele etme yöntemleri Pudra.com’da.

Uyku pozisyonlarının anlamları
Birinin gerçek kişiliği hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız onun uyurken aldığı pozisyonu bilmelisiniz. Çünkü bilim insanları, uyku pozisyonlarının kişilik yapıları hakkında ipucu verdiğini söylüyorlar.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER