Nefes ile Bütünsel Sağlık ilişkisi
Nefes alma ritmimiz sağlığımızın en önemli belirleyecilerindendir. Dikkat ettiyseniz hasta insanların sık sık ve kısa nefesler alıp verdiğini; hem fiziksel, hem de zihinsel olarak sağlıklı insanların ise daha uzun aralıklarla, sakin nefes alıp verdiklerini farkedersiniz. Nefes alma ve verme işlemi gün boyunca farkındalığımızı vererek, kontrol altında tutabileceğimiz bir mekanizma değil aksine nefes alma ve verme işlemi merkezi sinir sistemimiz tarafından, fiziksel bedenimizin kondisyonu ve zihinsel olarak bulunduğumuz duruma göre değişen, otomatik olarak gerçekleşen bir mekanizmadır. Ayurveda nefesin zihnin aynası olduğunu söyleyerek, nefesin bedenimiz, zihnimiz ve ruhumuz arasındaki en kuvvetli ve hızlı köprü olduğunun üstünü çiziyor. Nefes bedenimizde serbestçe dolaşabildiğinde, kendimizi sağlıklı ve hayat dolu hissederiz. Nefes engellendiğinde ise yorgunluk ve hastalıklar ortaya çıkıyor. Peki, eski zamanlarda sakinleştirici haplar ya da psikologlar olmadığı zamanlarda insanlar psikosomatik rahatsızlıklar baş gösterdiğinde ne yapıyorlardı?İşte insanoğlu binlerce yıldır fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerinde dengeyi sağlamak ve korumak için nefes tekniklerini kullanıyor. Bu nefes teknikleri, çağımızda yeni uygulanmaya başlanmış olan bazı nefes terapi teknikleri değil, bunlar Yoga ilmine dayalı “Kadim Nefes Teknikleri” olarak adlandırılıyor.
Kadim nefes teknikleri ne işe yarıyor?
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda insan sağlığına sayısız etkisi bulunan bu nefes tekniklerinin faydaları şunlar:- Sadece 4 günde bile kandaki bağışıklık sistemi hücrelerinde genetik düzeyde etkili oluyor.
- Fiziksel ve zihinsel detoks yapıyor.
- Stres yönetimine yardımcı oluyor. (Stresle nasıl baş edilir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
- Metabolizmayı hızlandırarak zayıflamayı destekliyor.
- Depresyon ve anksiyeteye karşı panzehir oluşturuyor.
- Vücudu sıcak basmasına karşı serinletiyor.
- Odaklanma yeteneğini güçlendiriyor.
- Sindirim sistemini dengeliyor ve düzenli çalıştırıyor.
- Tiroid bezlerinin ve prostat bezlerinin düzenli çalışmasını destekliyor.
- Cesaret ve özgüveni arttırıyor.
- Ciltte doğal botoks etkisi yaratıyor.
- Astımı ve muhtelif tümör oluşumlarını şifalandırıyor.
- Ses tonunu mükemmel bir tona getiriyor.
Bhatsrika (Körük Nefesi) nasıl yapılıyor?
Metabolizmayı hızlandırarak, bedenden yağ hücresi tahliyesini destekleyen Bhatsrika alt ve üst diyafram ve karın kaslarını ciddi olarak çalıştıran bir nefes tekniği. Bu nefes tekniğini uygulamadan önce aşağıdaki genel prensiplere kesinlikle dikkat etmek gerekiyor:
- Bu teknik ana yemekten hemen sonra tok ve dolu bir karın ile yapılamaz.
- Bu teknikte ağız her daim kapalı ve nefes alıp vermek için sadece burun kullanılır.
- Dil ucu Firepoint noktasında; yani en ön üst iki dişinizin arkasında, damağa da değecek şekilde durmalı.
- Asla uzanarak uygulanmaz, bağdaş kurup yerde dik bir şekilde oturulmalıdır. Kuyruk sokumuzun altına bir yastık, battaniye ya da yoga bloğu alırsanız çok rahat bir şekilde dik oturabilirsiniz. Omurilik 90 derecelik açıda olmalıdır.
- Gözleriniz nazikçe kapatın.
- Asla kendinizi zorlamayın, konfor alanınız dışına çıkmayın. Eğer başınız döner gibi olursa, fazla oksijen almışsınız demektir; böyle bir durumda hemen durarak normal nefes alma-verme ritminize dönün, gözleriniz kapalı olarak dinlenin.
Nefes tekniklerini kimler uygulayabilir?
Nasıl herkes her ilacı kullanmamalı ise, işte aynen herkes her nefes tekniğini de uygulamamalı çünkü nefes tekniklerinin yan etkiden çok daha öte olan kontrendikasyonları bulunuyor. Önceden geçirdiğiniz bazı hastalıklar varsa ve bazı rahatsızlıklarınız devam ediyorsa, nefes tekniklerini uygulamamanız gerekiyor. Şunlardan biri sizin için geçerliyse nefes tekniklerini uygulamayın:
- Hamilelik
- Regl Dönemindeyken
- Göğüs ağrısı
- Çok düşük ya da yüksek tansiyon (Dengeleyici bir ilaç kullanılmıyorsa)
- Kalp rahatsızlıkları (6 ay içinde geçirilen kalp krizi ve kardiyovasküler rahatsızlıklar)
- Burun Kanaması
- Fıtık
- Karında Su Toplanması
- Testis torbasında sıvı birikmesi
- Yakın zamanlarda geçirilmiş epilepsi
- Yakın zamanlarda geçirilmiş karınla ilgili ameliyatlar, karında su toplanması, karın iltihabı.
Peki bu nefes tekniği nasıl uygulanıyor?
Yukarıda da videosunu paylaştığımız bu nefes tekniğini şu adımları takip ederek uygulayabilirsiniz:
- Ağızınızı tamamen kapatın.
- Dil ucunuz Firepoint noktasında; yani en ön üst iki dişinizin arkasında, damağa da değecek şekilde durmalı.
- Göğüse alınan bir nefes tekniği olduğundan dikkat karın boşluğunda değil göğüste olmalı.
- Burun deliklerinden kuvvetle göğüse nefes alıp akciğerlerinizin komple nefes ile dolduğuna ikna olduğunuz zaman, nefesi gene burun deliklerinizden tıslama sesi çıkarılarak kuvvetle verin. Hem nefes alırken, hem de nefes verirken güç kullanın.
- En son nefes verdiğinizde karın ve göğüsteki tüm nefesi boşaltılarak, göbek deliğinizi içeri çekerek karın ve anüsü kitleyin ve çenenizi aşağı düşürerek 1 dk. boyunca kitleyin ( Maha Bandhas).
Ebru Şinik'in nefes teknikleri seminerlerine katılmak ve eğitimler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz www.yukselencag.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Neden doğru nefes almalıyız?
Doğru nefes nasıl alınır? Doğru nefes almanın vücuda faydası nedir? Nefes terapisi ne işe yarar? Soruları, nefes terapisti Figen Dolanay Pudra.com için yanıtlıyor…
Nefes darlığı kalp hastalığı habercisi olabilir
Az efor sarf etmesine rağmen eskiye oranla daha çabuk yorulan ve nefes nefese kalan kişilerin kalp rahatsızlığı olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Ertan Ökmen, nefes darlığının nedenlerini açıklıyor.
Beden aklıyla zayıflamak mümkün!
Dr. Fevzi Özgünül'ün yeni kitabı "Beden Aklıyla Zayıfla" bugüne kadar denediğimiz tüm diyetlerden farklı bir noktaya odaklanarak, bizlere beden aklının ne olduğunu ve düzgün işlemesi için yapmamız gerekenleri anlatıyor.
Meditasyon ile gençleşmek mümkün mü?
Primordiyal sesler meditasyonunu duydunuz mu? Bu meditasyonun erken yaşlanmanın önüne geçmeyi sağladığını söyleyen Meditasyon Eğitmeni Ebru Şinik, bu meditasyonun nasıl yapıldığını Pudra.com’a anlatıyor.