29.07.2023

Psikolojinizi hızlıca iyileştirmenin 5 basit yolu!

​Uzman Klinik Psikolog Cansu Karaman, sağlıklı bir psikolojiye kavuşmak için günlük hayatta uygulanması gereken 5 temel kurala değindi.

Günümüz yaşamında ruh sağlığımızı korumak ve iyilik halini sürdürmek her geçen gün daha zor hale geliyor. Hayatın getirdiği zorluklar karşısında esneklik göstermek, duygusal dengeyi sağlamak ve olumlu ilişkiler kurmak, sağlıklı bir psikolojinin temel unsurlarını oluşturuyor. Peki günlük hayatınızda iyilik halini korumakta zorlanmaya başladıysanız ne yapacaksınız? ​Uzman Klinik Psikolog Cansu Karaman, sağlıklı bir psikoloji için günlük hayatta uygulanması gereken 5 temel kurala değindi.

Psikolojinizi hızlıca iyileştirmenin 6 basit yolu!

Sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak, kişinin yaşamdan daha fazla keyif almasını, olumlu ilişkiler kurmasını ve stresle başa çıkmasını sağlıyor. Ancak sağlıklı bir psikoloji, zihinsel, duygusal ve sosyal iyilik halinin sürdürülmesi ve geliştirilmesiyle yakından ilgili. Bunu koruyabilmek için ise günlük hayatınızda uymanız gereken çok basit bazı kurallar var. Uzman Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, sağlıklı bir psikoloji için yapılması gerekenleri 5 maddede sıraladı: 

1. İYİ BESLENMEYE VE SAĞLIKLI GIDALAR TÜKETMEYE ÇALIŞIN

Yapılan araştırmalar beslenmenin psikoloji üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek büyük öneme sahip. Ayrıca yağlı ve aşırı tuzlı beslenme vücudunuzda ödem oluşmasına neden olacağından sizi gün boyunca rahatsız hissettirir. Bu anlamda size uyacak sağlıklı bir beslenme programı oluşturun. 

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Kendimizi daha iyi hissetmek için ne yemeliyiz?
Gözle görülür bir rahatsızlığınız olmamasına rağmen sağlığınızla ilgili yolunda gitmeyen bir şeyler mi var? Belki de vücudunuzun gereksinim duyduğu bazı gıdaları yeteri kadar almıyorsunuz.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı nasıl kazanılır?
Çok istemenize rağmen sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı hayatınıza bir türlü adapte edemiyor musunuz? O zaman Pudra.com’un hazırladığı bu ipuçlarına mutlaka göz atmalısınız.

Stres giderici yiyecekler
Görmezden geldiğiniz pek çok sebze, sizi stresin yol açtığı olumsuz duyguların içinden çekip çıkarabilir. İşte, stresi azaltmaya yardım eden 10 besin.

2. UYKUNUZU İYİ ALIN

Uyku genel sağlığımızı korumak için çok önemli bir araç. Gün boyunca bize güç sağlayacak enerjiyi veriyor ve vücudumuzu onarmaya yardımcı olur. Aynı zamanda zihnimizin de dinlenmesini, yenilenmesini sağlıyor. Üstelik akut veya kronik; yetersiz uyku ruh halini olumsuz etkiliyo. Sağlıklı bir uyku ise kognitif işlevi, hafızayı geliştiriyor; kaygı, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların riskini azaltıyor. İşte bu nedenle uyuma saatinize tutarlı kalmaya çalışın.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Uyumayı kolaylaştırmanın yolları
"Uykusuzluk tıbbi bir sorundur ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir" diyen Dr. Melek Kandemir, uyumayı kolaylaştırmak için yatmadan önce yenilmesi ve yenilmemesi gereken besinleri sıralıyor.

4-7-8 Metodu ile saniyeler içinde uykuya dalmak mümkün mü?
Saniyeler içinde uykuya dalmayı sağlayan 4-7-8 Metodu aslında bir nefes tekniği. Peki bu 4-7-8 Metodu nasıl uygulanıyor?

3. HER GÜN DÜZENLİ OLARAK GEVŞEME EGZERSİZLERİ YAPIN

Egzersiz yapmanın beden sağlığına olduğu kadar zihin sağlığına da faydası çok. Eğer günlük olarak düzenli spor yapmıyorsanız, haftalık programınızda egzersize yer veremiyorsanız, en azından gevşeme egzersizlerine zaman yaratın. Zihinde ve bedende oluşan gerilimlerin aşamalı olarak azalmasını sağlayan nefes ve gevşeme egzersizleri bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemler. Nefes ve gevşeme egzersizleri günlük yaşam içinde oluşan kaygı, stres, öfke, korku gibi duygular nedeniyle zihinde oluşan gerilimleri azaltmak için uygulanabilir.

EDİTÖRÜN NOTU: Örnek vermek gerekirse, saatler boyunca bilgisayar başında oturmak kas gerginliğine olduğu kadar performansın düşmesine de neden olur. Kısa gevşeme egzersizleri ve aralar gücünüzü tazeleyecektir. Sözgelimi gözlerinizi kapatarak veya pencerenizden dışarı bakarak çalışmaya kısa aralar verin. Şakak ve alın masajı da çok rahatlatıcıdır. Parmak uçlarınızı alnınızın ortasına koyun ve yavaşça bastırarak şakaklara doğru hareket ettirin. Devamlı çalışıyorsanız, bir saat içinde bunları yapacağınız üç ila beş adet mini mola verin.

4. SINIRLARINIZI BELİRLEYİN VE ONLARI KORUYUN

Psikolojik sağlığınızı korumak için sağlıklı sınırlar zorunludur. Bu sınırlar iş, aile, arkadaşlar ve eşinizle ilgili olabilir. Gereken durumlarda hayır demeniz gerekiyorsa kendinizi suçlu ve pişman hissetmeyin. Sınır koymak, kısa sürede rahatsız edici hissettirebilir. Ancak uzun vadede zihinsel sağlığınızı korumak için büyük öneme sahiptir.

5. HOBİLERİNİZE GERİ DÖNÜN VEYA YENİ HOBİLER EDİNİN!

Zamanınızı daha verimli kullanabilmek için hobi edinin. Yeni bir hobi edinmenin en iyi yolu yeni şeyler denemekten geçer.

OLMADI MI? GEREKİRSE TERAPİ ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN!

Tüm bu maddeleri yerine getimenize rağmen yine de psikolojik iyi oluş halini yakalayamıyorsanız, o halde profesyonel bir desteğe ihtiyacınız var demektir.  Unutmayın, daha fazla uyku ve yeme isteği de depresyon belirtisi olabilir. 
 
  • İsteksizlik
  • Düşük enerji
  • Konsantre olma güçlüğü
  • Umutsuzluk, değersizlik düşünceleri 
  • Sinirlilik
  • Huzursuzluk, kaygı
  • İştahta değişiklikler
  • Uyku düzensizliği

gibi belirtilere sahipseniz, bir uzmana başvurmanız, zaman kaybetmenizi önler. Çünkü psikolojik bozukluklar yaşam kalitesinizi olumsuz yönde etkiler. İşlevselliğiniz azalır, performansınız düşer. Psikolojik sağlığınız bozulmuşsa okulda, işyerine odaklanma güçlükleri yaşamaya başlarsınız. Dikkatinizi toparlayamaz, tahammül gücünüz azalır ve zamanla sosyal ilişkileriniz de bu durumdan olumsuz etkilenir.

Üstelik insanlarda, herhangi bir nedene bağlı olmaksızın zaman içinde unutkanlık, yorgunluk, kaygı, değersizlik ve çaresizlik hisleri görülebilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalıyorsanız psikolojik destek alarak yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLERİMİZ:

​Bipolar bozukluk ömür boyu devam ediyor mu?
Manik ve depresif dönemlerle kendini gösteren bipolar bozukluk, atak dönemi dışında kişinin olağan hayatına devam edebildiği bir duygu durum bozukluğu.

Sadece kışın değil, yazın da depresyonu var!
Depresyon kış mevsimiyle ilişkilendirilse de, yaz döneminde de görülüyor. İşte yaz mevsiminde depresyon belirtileri ve yaz depresyonuyla başa çıkma yolları

​Tükenmişlik sendromu yoğun kaygı ve huzursuzluk hissiyle geliyor
Yoğun kaygı duyuyorsanız, huzursuzluk hissiniz geçmiyorsa ve sürekli olumsuz olaylara odaklanıyorsanız, bu sendrom yakanıza yapışmış olabilir!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER